UA / RU
Підтримати ZN.ua

Під час катання на лижах в горах заблукали троє туристів

Усіх пощастило знайти в хатинках лісника.

© ДСНС України
© ДСНС України
© ДСНС України

Минулої доби під час катання в горах заблукали троє лижників. Так, поблизу Драгобрату 11 січня у різний час заблукали двоє лижників та сноубордист, повідомила Державна служба з надзвичайних ситуацій. Усіх їх ще до кінця доби пощастило знайти та доставити до місця дислокації.

Так 07:20 11 січня о до Служби порятунку зателефонували двоє туристів, які заблукали в горах та потребували допомоги. Напередодні вони каталися на лижах в районі гори Драгобрат  і в тумані з’їхали не в той бік. Згодом вони натрапили на будиночок лісника, де розклали вогонь і заночували.  Рятувальники знайшли туристів на схилі г. Догяска біля озера Герешаска у задовільному стані. Їх супроводили до гірськолижного підйомника, де туристи вже зорієнтувалися й самостійно вирушили до готелю.

Цього ж дня, на полонині Драгобрат, під час катання на лижах заблукав ще один турист із Одеси. 37-річний чоловік відпочивав у компанії друзів, і саме один із товаришів помітив його зникнення. Друг подзвонив за номером 101 і надав рятувальникам координати останнього місця знаходження одесита. Для пошуків туриста організували три групи рятувальників. Вони знайшли сліди сноубордиста й рухалися в тому ж напрямку. Як з’ясувалося, він натрапив на будиночок лісника в урочищі Грегулець, де єгері його нагодували й дали скористатися мобільним телефоном, адже його власний розрядився на морозі.

В ДСНС зазначили, що  з початку 2022 року в горах уже врятували  39 людей, з яких надано медичну допомогу 32 людям.

«Уразі планування відпочинку у горах, необхідно зважати на погодні умови в регіоні, а також зареєструвати свій похід у гірських пошуково-рятувальних підрозділах», - зазначають в ДСНС.

Також рятувальники радять користуватися застосунком "Порятунок у горах", який призначений для комунікації туристів з рятувальною службою, а саме передачі сигналів «SOS» з географічними координатами.

Читайте також: В Карпатах оголошено штормове попередження через високий ризик сходження лавин

Нагадаємо, синоптики попереджають про суху але морозну погоду в Україні з температурою протягом доби від 10 до 15 нижче нуля.