У понеділок, 20 червня, у християн східного обряду починається Петрів піст. Це час підготовки до свята апостолів Петра і Павла, він завершується напередодні дня, присвяченого святим.
Що не можна їсти в Петрів піст
Піст вважається несуворим. У цей час віруючі відмовляються від вживання молочних і м'ясних продуктів, а також яєць. Крім того, в деякі дні забороняється вживання риби.
У понеділок дозволяється гаряча їжа без олії, наприклад, пісні каші (гречана, рисова, перлова, вівсяна).
У вівторок, четвер та суботу дозволяється будь-яка пісна їжа з олією, а також риба.
У середу та п'ятницю дотримуються суворого посту (сухоїдіння). У цей час багато віруючих вживають у їжу лише хліб та воду.
У неділю також дозволяється пісна їжа з додаванням невеликої кількості олії.
Календар харчування в Петрів піст
20 червня: гаряча їжа без олії
21 червня: страви з риби, грибів, з олією
22 червня: сухоїдіння
23 червня: страви з риби та морепродуктів
24 червня: сухоїдіння
25 червня: страви з рибою, грибами, олією
26 червня: страви з рибою та олією
27 червня: гарячі страви без олії
28 червня: страви з рибою, грибами та олією
29 червня: сухоїдіння
30 червня: страви з риби та морепродуктів
1 липня: сухоїдіння
2 липня: страви з рибою, грибами, олією
3 липня: страви з рибою та олією
4 липня: гарячі страви без олії
5 липня: страви з рибою, грибами, олією
6 липня: сухоїдіння
7 липня: страви з риби та морепродуктів
8 липня: сухоїдіння
9 липня: страви з рибою, грибами, олією
10 липня: гарячі страви без олії
11 липня: гарячі страви без олії