UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перший Центр захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей незабаром запрацює в Україні

Центр Barnahus є спільним проєктом Офісу генерального прокурора, Міністерства юстиції та ЮНІСЕФ.

У Вінниці незабаром запрацює перший в Україні Центр захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, повідомили у ході виїзного засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх, яке пройшло у Вінниці, повідомили в Офісі генерального прокурора.

Участь у ньому взяли заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов, заступник міністра юстиції Олександр Банчук, заступник міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко, заступник голови представництва ЮНІСЕФ в Україні Лора Білл, правозахисники та експерти.

“Ключове в роботі правоохоронців та органів правосуддя - це захист інтересів і прав дітей, незалежно від їх статусу в кримінальному провадженні: підозрювані вони, потерпілі або свідки. Важливим є розвиток ініціатив щодо застосування кращих стандартів та міжнародних практик, саме тому в Офісі Генерального прокурора вже рік працює Департамент захисту інтересів дітей та протидії насильству, що по своїй суті є міні-моделлю ювенальної юстиції, бо охоплює всі правопорушення, де учасниками є діти”, - наголосив Гюндуз Мамедов.

Учасники засідання також обговорили законопроєкт "Про юстицію, дружню до дитини", який був розроблений членами Міжвідомчої координаційної ради та переданий на розгляд парламенту, і який запроваджує інститут ювенальної юстиції в Україні.

Зазначається, що щорічно жертвами злочинів стають понад 5 тисяч неповнолітніх. Тільки з початку року кількість постраждалих дітей збільшилася на 17%, на 37% - постраждалих від тяжких та особливо тяжких злочинів, насамперед умисних вбивств, замахів і зґвалтувань.