UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перші кавуни: чи безпечно їх їсти

Відповідь дали у Держпродспоживслужбі.

У кінці червня в Україні розпочинається сезон кавунів, але баштанові з'являються на полицях українських магазинів задовго до початку сезону. Очільник Держпродспоживслужби Сергій Ткачук розповів «Главкому», чи безпечно купувати таку продукцію. 

Читайте також: Ціни пішли вниз: в Україні подешевшав один з салатних овочів

За його словами, кавуни варто купувати на агропродовольчих ринках, на яких є лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, які проводять дослідження. За їхніми результатами видається експертний висновок про безпечність харчового продукту.

«Днями зустрічався з представниками Американської торговельної палати, з якими говорили, що Україна уже імплементувала регламенти ЄС у частині пестицидів. Станом на сьогодні, жодна українська лабораторія не може перевірити того ж самого кавуна на весь спектр пестицидів, які зафіксовані у номенклатурі. Всього – їх близько 500. В областях наші лабораторії, максимум можуть визначити до 10 типів пестицидів», – зазначив він.

Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи може виявляти до 280 різних пестицидів у продукції. До кінця року інститут матиме сучасне обладнання, яке дасть змогу фіксувати всі наявні пестициди за стандартами ЄС.

Також Сергій Ткачук додав, що можна купувати кавуни й у магазинах, до яких харчові продукти надходять з відповідними супровідними документами.

Нагадаємо, як уберегти себе від отруєнь під час спеки та відключень світла. Рекомендації дав експерт.