UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перш ніж відчиняться двері для дипломатії, необхідно, щоб ситуація прояснилася на полі бою – австрійський генерал

Спроби розпочати переговори між Україною та російськими окупантами робляться регулярно, але російська сторона не виявляє до цього жодної серйозної готовності.  

Україна наголошує, що хоче вигнати Росію із країни. Окупанти також розраховують покращити свої позиції. У такій ситуації жоден посередник не в змозі досягти успіху, хоч би як він намагався. Тому, перш ніж відчиняться двері для дипломатії, необхідно, щоб ситуація якимось чином прояснилася на полі бою.

Таку думку висловив австрійський експерт з військово-політичних питань генерал Вальтер Файхтінгер в інтерв'ю DW.

Читайте також: На повторний штурм Києва Росія просто не має сил - австрійський генерал

Однак для боротьби на рівних потрібно багато зброї. Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк назвав конкретні обсяги важких озброєнь, необхідних Україні для закінчення війни. Це: 1000 гаубиць калібру 155 мм, 300 реактивних систем залпового вогню, 500 танків, 2000 одиниць бронетехніки та тисяча дронів. Чи може Захід забезпечити Україну такими обсягами зброї? Наскільки реалістичні ці очікування?

Відповідаючи на це запитання, генерал Файхтінгер повідомив:

- Я не виключаю готовності Заходу постачати цю зброю. Адже вже неодноразово наголошувалося, що Україні у цій ситуації необхідно надати максимальну допомогу. І ці обсяги, в принципі, доступні. Проте знадобляться місяці для того, щоб вся ця зброя потрапила до України. Поки що українських військовослужбовців навчать поводженню з цим військовим обладнанням, поки його доставлять до країни, поки воно дійде до потрібного місця і зможе бути задіяне в бою.

Таким чином, на думку генерала, можливість України до масованих контратак з'явиться не раніше, ніж за кілька місяців. При цьому ще слід враховувати, що йдеться про лінію фронту завдовжки понад 2 тисячі кілометрів. Це означає, що контрнаступ буде можливим не по всій довжині, а з акцентом на певні ділянки, які на сьогодні є найважливішими для України.

Генерал поставив під сумнів, що існуванню України як незалежної держави загрожує небезпека:

“Не думаю, що існуванню України загрожує небезпека - вона все ще контролює 80 відсотків своїх територій і влада країни може здійснювати там свої звичайні повноваження. Українці повністю підтримують свій уряд та щодня демонструють волю до захисту країни. Та й з суто військового погляду Росія нині неспроможна здійснити справді великі атаки. Російські війська неабияк виснажені тими військовими діями, які вони здійснили сьогодні”.

Відповідаючи на запитання, чому постачання західного озброєння йдуть так повільно, експерт повідомив:

“Перший момент – логістика. Йдеться про багатотонне обладнання, частина якого поставляється з Америки або з країн, що знаходяться за сотні та тисячі кілометрів. Потім знаряддя не стоять десь в очікуванні відправки в Україну. У деяких випадках це потребує серйозної реструктуризації в арміях тих країн, які передадуть Києву свої озброєння”.

Експерт навів приклад Німеччини, де зараз сперечаються про те, чи відправляти озброєння безпосередньо в Україну чи здійснити так званий круговий обмін, коли німецька зброя вирушає до Греції, а грецька потім – до України.

“У будь-якому випадку, все це надзвичайно складно та надзвичайно довго. І, звісно, треба враховувати внутрішньополітичну ситуацію в окремих країнах. Кожна з них має свої закони про експорт зброї, які в деяких випадках потребують схвалення парламенту. Іншими словами, існують різні фактори, що пояснюють затримку постачання озброєнь. Але здебільшого це питання політичної волі і того, чи розуміють політики, наскільки серйозною є ситуація в Україні”, - вважає співрозмовник DW.

На прохання оцінити політичну волю низки держав - членів НАТО, Вальтер Файхтінгер відповів так:

“Політичну волю, наприклад, Польщі я оцінив би на рівні 100 відсотків. У Сполучених Штатів вона також є значною. Проте США, звичайно, виявляють обережність, бо бояться, що якщо вони відправлять Україні важкі озброєння, вони можуть вразити територію Росії, і тоді це стане проблемою прямого характеру між РФ та США. Іншими словами, велика політична увага приділяється питанню про те, яке саме озброєння постачається Україні та що з ним можна зробити, тому позиція західних союзників іноді здається трохи нерішучою”.

15 червня під час прес-конференції за підсумками зустрічі лідерів семи країн НАТО, що передувала зустрічі контактної групи "Рамштайн-3" , прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив наступне :

"Щодо озброєння – дуже важливо, щоб Росія програла цю війну. Оскільки ми не можемо мати пряму конфронтацію з використанням літаків або військ НАТО проти РФ, ми повинні забезпечити, щоб Україна могла вести цю війну, щоб вона мала доступ до всіх необхідних видів озброєння Там ми зробили з Німеччиною кілька тижнів тому – ми тренуємо українців на системах Panzerhaubitze 2000, і ми маємо намір поставити якнайшвидше 12 одиниць в Україну з Німеччини та Нідерландів".

Як повідомлялося, Сполучені Штати Америки збираються направити в Україну додаткову партію реактивних систем залпового вогню. Відправлені недавно чотири сучасні РСЗВ HIMARS є лише «початковим траншем».

Сьогодні у Києві проходить зустріч президента України Володимира Зеленського з президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером ФРН Олафом Шольцем, прем'єр-міністром Італії Маріо Драгі та президентом Румунії Клаусом Йоганнісом. Усі четверо висловили підтримку негайному наданню Україні статусу кандидата у члени ЄС.