UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перевищення терміну перебування: нова система в’їзду в ЄС може покласти цьому край

Вона може запрацювати вже цієї осені.

У жовтні 2024 року на кордонах ЄС може запрацювати нова система в’їзду-виїзду EES, яка суттєво змінить процедуру перетину кордону з Європейським Союзом і країнами Шенгену. Зміни торкнуться і громадян України. Павло Крачук в статті «Без штампів, але з відбитками. Як нова система в’їзду-виїзду змінить перетин кордону з ЄС» на ZN.UA. розповів, що зміниться для осіб, які залишаються за кордоном понад дозволений термін перебування.

Читайте також: Нові правила в’їзду в країни ЄС: що може змінитися цього року

Він нагадав, що чи не найпопулярніший спосіб незаконного перебування/працевлаштування іноземців у ЄС — це приїхати на законних підставах (безвіз, туристична віза тощо) і залишитися після того, як спливе термін дозволеного перебування (наприклад, 90 днів у межах безвізу чи термін візи). Перед пандемією та вторгненням Росії в Україну на цьому попадалися щороку 20–40 тисяч наших співгромадян. Та, звісно, не тільки українці практикують цю тактику. Щороку в ЄС виявляють сотні тисяч неврегульованих мігрантів (понад 600 тисяч 2022 року), значна частина яких — саме ті, хто перевищив терміни перебування.

EES має покласти край або принаймні суттєво обмежити такі можливості.

Якщо раніше порушників міграційного законодавства виявляли на виїзді або під час «рейдів» чи інших вибіркових заходів контролю, тепер країни-члени знатимуть про порушників, які можуть перебувати на їхній території, в режимі реального часу.

Це пов’язано з тим, основні новації EES полягають у тому, що мандрівники, які перетинатимуть кордон ЄС у межах безвізу або з короткотерміновими візами, здаватимуть на в’їзді біометричні дані — відбитки чотирьох пальців правої руки (всі, крім великого) та фото обличчя. Якщо ви подорожуватимете до ЄС у межах безвізу, система фіксуватиме час ваших в’їздів і виїздів і максимально дозволену тривалість перебування.

Нагадаємо, чи можна виїхати за кордон із закордонним паспортом у застосунку «Дія». Роз'яснення дали у ДПСУ.