UA / RU
Підтримати ZN.ua

Переведення годинників на зимовий час: яка різниця буде з Європою

Вже у жовтні українці перейдуть на зимовий час.

Влітку Верховна Рада України ухвалила постанову №4201 «Про обчислення часу в Україні», яким скасувала переведення часу в Україні з зимового на літній. Зараз закон чекає на підпис президента. Якщо його підпише Володимир Зеленський, то починаючи з 2025 року, переведень на літній час в Україні не буде.

Читайте також: Переведення годинників на зимовий час: як завчасно підготувати організм

Видання Telegraf розповіло, яка буде різниця в часі між Україною та Європою після скасування переведення годинників.

Там нагадали, що у Європі, як і в Україні, активно обговорюють скасування сезонного переведення годинників. На сьогоднішній день годинник на літній час переводиться в 60 країнах світу. У Європі це Італія, Іспанія, Франція, Польща, Німеччина, Нідерланди, Латвія, Литва, Естонія, Фінляндія, крім того, серед таких країн США, Канада, Ізраїль.

Проте є держави, які відмовилися від переведення годинників: Японія, Китай, Індія, Сінгапур, Росія, Білорусь, Казахстан, Киргизія, Таджикистан, Узбекистан, Вірменія, Абхазія та Азербайджан.

У Європі на сьогодні діють три часові пояси: вісім із країн знаходяться в одному поясі з Україною (GMT+2/+3 взимку/літом), 17 – у так званому центральноєвропейському поясі (GMT+1/+2), і два найзахідніші – в одному поясі із Грінвічем (GMT+0/+1).

Після того, як Україна переведе годинники на зимовий час, різниця з іншими країнами буде наступною. Якщо у Києві 08:00, то:

Хоча Україна може лишитися на зимовому часі, майже всі країни ЄС обирають літній час як більш зручний для себе.

З 27 жовтня 2024 року Україна перебуватиме у постійному часі UTC+2 (Східноєвропейський час, EET), що на дві години випереджає середній час за Грінвічем. Це означає, що різниця в часі між Україною та Європою становитиме дві години.

Нагадаємо, що 2019 року Європейський парламент підтримав ідею скасувати сезонне переведення годинника з квітня 2021 року.  Згідно з рішенням, тепер  кожна країна ЄС має сама вирішувати, за яким часом — зимовим чи літнім — їй краще жити. Однак більшість країн Європи і далі продовжують практику переведення годинників, тож влітку різниця з країнами ЄС буде не звичну одну годину, а дві.