UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перемир’я в Донбасі: бойовики тричі провокували оборонців Пісків

Постраждалих унаслідок ворожих обстрілів немає.

Бойовики російсько-окупаційних військ у суботу, 1 серпня, тричі обстріляли українські позиції в Донбасі, повідомляє штаб операції Об’єднаних сил.

Надвечір окупанти зі стрілецької зброї провокували оборонців Пісків на Донеччині. Українські військові на провокації не піддалися та вогонь у відповідь не відкривали.

Втрат внаслідок ворожих обстрілів немає. Один військовослужбовець отримав осколкові поранення, зачепивши ногою невідомий вибуховий пристрій, інший травмував руку на опорному пункті, обставини обох події з’ясовуються.

«Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається повністю контрольованою. Українські захисники продовжують надійно тримати лінію оборони та дотримуватися режиму припинення вогню», - наголосили у штабі.

У неділю, 2 серпня, на сході України зберігається режим тиші. Дія перемир’я не позбавляє українських військових права відкривати вогонь у разі загострення ситуації та ворожих обстрілів, що становитимуть загрозу для життя і здоров’я  воїнів чи мирних мешканців.

Крім українських військовослужбовців, у районі проведення операції належно виконують завдання й інші підрозділи Об’єднаних сил.

Так, за добу сапери ДСНС провели розмінування 4 га територій на Донеччині та Луганщині, і вилучили 113 невідомих вибухових пристроїв. А рятувальники відремонтували сім будинків, пошкоджених артилерійськими обстрілами минулих років.

Прикордонники, що чергують на контрольних пунктах виїзду-виїзду на лінії розмежування, надали медичну допомогу 34 українцям.

Читайте також: У Росії знайшли могили загиблих в Донбасі військових - ВВС

Нагадаємо, опівночі 27 липня в Донбасі почав діяти черговий режим повного та всеосяжного припинення вогню. Забороняються наступальні та розвідувально-диверсійні дії, застосування безпілотників, ведення снайперського вогню тощо.

Режим тиші було погоджено Тристоронньою контактною групою в Мінську після того, як бойовики цинічно порушили власні гарантії та обстріляли українську евакуаційну групу, що вийшла у «сіру зону» під Зайцевим за тілом загиблого розвідника.

Бойовий медик Микола Ільїн загинув на місці, розвідник Ярослав Журавель – за чотири дні. Він стік кров’ю, бо бойовики не дозволяли забрати його, аби надати медичну допомогу.

Російські найманці порушили перемир'я через 20 хвилин після його оголошення. Кремль відмовився гарантувати додержання режиму тиші бойовиками, вчергове заявивши, що Росія нібито не є стороною конфлікту.