UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перехід на літній час: чому його не скасували в Україні

Відповідний законопроєкт зареєстрували ще у 2020 році.  

Цього року українці переведуть годинники у ніч з 25 на 26 березня. Перехід на літній час відбудеться о 3:00 годині ранку. Стрілки треба перевести на одну годину вперед.

Читайте також: В Київ прийшла метеорологічна весна

Ще у 2020 році Україна могла відмовитися від сезонної зміни часу. В жовтні у Раду внесли відповідний законопроект «Про обчислення часу в Україні». Його ініціатором став нинішній спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Серед факторів, через які він ініціює зміни, Стефанчук назвав негативний вплив зміни часового циклу на стан здоров'я людей, протидію агресії РФ і євроінтеграцію України.

«Проект закону спрямований на протидію агресії з боку Російської Федерації. Як відомо, на тимчасово окупованих територіях України протиправно встановлено час держави-агресора - Російської Федерації. Закріплення на всій території України єдиного київського часу дозволить зміцнити наші оборонні позиції і буде сприяти деокупації і реінтеграції тимчасово окупованих територій», – запевнив він.

У березні 2021 законопроєкт вирішили відправити на доопрацювання. Тоді документ підтримали 212 народних депутатів при необхідних 226. За доопрацювання проголосували 226 народних депутатів.

Згідно картки законопроєкту, зараз він очікує на друге читання, тож цього року українцям доведеться переводити стрілки на годину вперед.

Зміна часу погано впливає на стан здоров'я людей. Нагадаємо, як підготуватися до переходу на літній час.