UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перейменовану Арку дружби народів в Києві не обов'язково демонтувати – УІНП

Можна перетворити на символ ЛГБТ або веселку над водою

Очільник Українського інституту національної пам'яті вважає, що Арку свободи в Києві, яка раніше мала назву Арка дружби народів і виключена з переліку пам‘яток, демонтувати не обов'язково. Для цього достатньо її змістовно переозначити, наприклад як символ ЛГБТ чи як “символ веселки над водою”. Про це він повідомив у коментарі “Інтерфакс-Україна”.

Читайте також: Український інститут нацпам'яті пропонує перейменувати понад 180 населених пунктів: Повний список

На думку очільника УІНП, який є державним органом виконавчої влади, що здійснює заходи з реалізації декомунізаційного та деколонізаційного процесу, може бути три варіанти подій. Якщо відбудеться переозначення – жодних претензій щодо існування арки не буде. Інші варіанти – залишити як є і таким чином відбудеться примусовий демонтаж чи демонтаж виконає місцева влада.

Варіант з веселкою на думку очільника УІНП є чи не найкращим, оскільки навколо арки з'являється інший зміст і інший контекст. Проте може бути і інший спосіб надати об'єкту символізму, наприклад через інший об'єкт рекреації чи монументального мистецтва.

Нагадаємо, що Київрада у травні 2022 року підтримала рішення щодо декомунізації арки і перейменування її в Арку Свободи українського народу. 

У березні 2024 року Експертна комісія УІНП опублікувала висновок, що арка належить до символіки російської імперської політики та підлягає повному демонтажу.