UA / RU
Підтримати ZN.ua

Передача Білоруссю Москві 200 танків та БМП восени робить Мінськ надто слабким для нападу – експерти

Про це можна зробити висновок з останнього звіту Інституту дослідження війни. Аналітики ISW також вважають, що РФ проводить інформкампанії щодо приєднання військ Білорусі до вторгнення з метою відволікти ЗСУ від інших ділянок фронту.  

Російські офіційні особи постійно проводять інформаційні операції, які припускають, що звичайні сухопутні сили Білорусі можуть приєднатися до вторгнення. Аляксандр Лукашенко та тамтешня політична верхівка іноді підігрують цим інформаційним операціям. Мета цих зусиль полягає в тому, щоб притиснути українські сили до білоруського кордону з метою відволікти їх від підсилення українських операцій в інших частинах театру бойових дій, вважають в Інституті дослідження війни.  

Читайте також: У Білорусь прибув черговий ешелон із технікою постачання російських військ

 Попри це, білоруське втручання радше тимчасово відтягнуте українські сухопутні сили від інших частин театру бойових дій, зважаючи на доволі обмежену ефективну бойову потужність у розпорядженні Мінська.

Водночас на тлі підтримки Мінськом війни Кремля проти України знижується і матеріальна спроможність білоруських військових вести власні звичайні військові операції.

Читайте також: Лукашенко просив у Заходу про гарантії безпеки для себе та сім’ї

Як повідомив у листопаді проєкт Беларуски Гаюн, режим Лукашенка передав російським військам 122 танки Т-72А, ймовірно, під виглядом відправки їх для модернізації в РФ. Згодом проєкт  повідомив, що країна передала збройним силам Росії 211 одиниць військової техніки, зокрема 98 танків Т-72А та 60 БМП-2.

Згідно зі звітом Міжнародного інституту стратегічних досліджень Military Balance за 2021 рік, підтверджена передача 98 танків Т-72 становить приблизно 18 відсотків білоруських активних основних бойових танків.

Незрозуміло, чи є 98 переданих танків частиною 122 танків, призначених для модернізації, чи це окрема колекція техніки. Незрозуміло також, що танки, відправлені в Росію, були частиною діючого білоруського танкового парку чи машин, які перебували на зберіганні чи резерві. У Білорусі бракує можливостей для виробництва власних бойових броньованих машин, що робить передачу цього обладнання російським силам як поточним, так і ймовірним довгостроковим обмеженням білоруських матеріальних можливостей, що змушує механізовані сили брати участь у боях в Україні.

Читайте також: Ймовірність участі армії Білорусі у війні проти України залишається низькою – ISW

Білоруські чиновники, ймовірно, намагаються приховати кількість військової техніки, яку вони відправляють до Росії для підтримки її вторгнення в Україну. Проект  Hajun  5 листопада повідомив, що Комітет державної безпеки Білорусі, МВС і білоруський спецназ встановили посилену охорону і нагляд за залізничною інфраструктурою і заборонили проїзд потягів з військовою технікою через міста Білорусі. Білоруська влада, ймовірно, намагається перешкодити західним і українським спецслужбам повноцінно оцінити цей обсяг передачі білоруської військової техніки Росії. Білорусь може надсилати більшу кількість військової техніки російським силам. Білоруська влада також може намагатися приховати масштаби переказів, щоб пом’якшити можливу негативну реакцію проти деградації Лукашенком військового потенціалу країни та підпорядкування Москві.