UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсіонери вірять шахраям, які виманюють гроші листами про «виграш в лотерею» не через азарт – експерт

За словами експерта, шахраї тиснуть на відчуття самотності.

Згідно з результатами соціологічного дослідження, проведеного на замовлення ZN.UA Центром Разумкова, більшість українців стикалися з випадками, коли шахраї виманюють у пенсіонерів гроші за допомогою листів про виграш у лотерею. Чому літні люди вірять подібним повідомленням, в інтерв’ю ZN.UA пояснив економіст-кібернетик, колишній гравець, а нині прикладний психолог-магістрант Сергій Романюк, з яким поговорив Володимир Кім.

Зокрема, громадянам поставили запитання: «Чи стикалися ви з випадками, коли пенсіонерам надходять листи зі сповіщеннями про виграш у лотерею на сотні тисяч гривень? Але для отримання виграшу шахраї багаторазово змушують їх викуповувати на пошті посилки з непотрібними товарами. Сподіваючись отримати виграш, пенсіонери викуповують ці посилки й отримують нові листи про зростання суми виграшу та причини відтермінування виплати грошей. Але виграшу так ніхто й не отримав». Ствердно на нього відповіли 55,7% респондентів. Ще 44,2% зазначили, що не стикалися з таким.

Романюк зазначив, що українські пенсіонери – це здебільшого самотні люди, які почуваються на пенсії непотрібними й забутими. У багатьох із них втрачається сенс життя, настрій здебільшого пригнічений, та й на пенсію прожити практично неможливо, не почуваючись бідняком. Проте людям похилого віку необхідна увага та повага.

«А шахраї — чудові маніпулятори. І, здійснюючи свій телефонний дзвінок, насамперед дають людині сигнал: «Ти є! Ми тебе бачимо!». Потім уже справа техніки: дружні, турботливі, уважні… з призами в руках. І не має значення, що призи гіпотетичні. Самотня людина вже повірила в диво! В ній уже оселилася надія, що життя все-таки, чорт забирай, не таке й несправедливе! І річ тут, звісно, не в азарті пенсіонерів і не у виграшах, а в тому, що всі ми не змогли дати їм гідний рівень життя та справедливості», – додав Романюк.

Читайте також: 27% українців, на думку родичів, друзів та знайомих, мають проблеми з азартними іграми – соцдослідження ZN.UA

Зазначимо, що 63% українців вважають, що лотереї – це така ж азартна гра, як онлайн-казино чи ставки на спорт і мають однаково оподатковуватися. Водночас 9% опитаних зізналися, що грають в лотереї.

Існує і психологічний мотив впадання в залежність від азартних ігор, коли людина з різних причин може не впоратися з викликами життя й відчувати сильний стрес намагається втекти в іншу реальність. В Україні останніми роками ця проблема зачепила особливо багато військових. Допомогти їм впоратись із цією проблемою можна лише фармакопсихологічним шляхом, адже така форма залежності вважаэться співмірною із наркоманією та алкоголізмом.