UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Пенсійний калькулятор»: як він працює

Скористатися калькулятором можна в онлайн-режимі.

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та інші соцвиплати. Також громадяни можуть самостійно дізнатися розмір пенсійних виплат. Для цього існує спеціальний онлайн-сервіс «Пенсійний калькулятор». У Пенсійному фонді України (ПФУ) розповіли, як ним можна скористатися.

Читайте також: Благодійна пенсійна пожертва: в якому розмірі її можна зробити

Як користуватися «Пенсійним калькулятором»

У ПФУ пояснили, що для того, щоб скористатися сервісом потрібно:

У ПФУ додали, що результати персонального розрахунку пенсії будуть доступні в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг. Переглянути їх можна буде в будь-який час.

Попри те, що українцям уже понад 30 років обіцяють хорошу, правильну й справедливу пенсійну реформу, нині в Україні реально працює лише один рівень пенсійної системи — солідарний. Тобто пенсіонери одержують гроші за рахунок тих, хто офіційно працює і платить податки. Однак солідарна пенсійна система має сенс тільки в країнах, де є постійне зростання чисельності населення або зарплат працюючих. Детальніше про це – у статті наукового співробітника Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського Артура Федорчука «Накопичення, що тануть: чому українці не можуть реально накопичити на старість» на ZN.UA.