UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсійні виплати: як їх нараховують ФОПам

Роз'яснення дав експерт.

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та інші соцвиплати. На розмір пенсії впливають декілька факторів Одним з них є кількість страхового стажу. Експерт з пенсійних питань Сергій Коробкін розповів виданню «На пенсії», які роки страхового стажу зараховують ФОПу.

Як зараховують стаж ФОПам

Коробкін зазначив, що для оформлення пенсії за віком при досягненні 60 років, в 2024 році треба мати не менше 31 року стажу. Наступного року будуть вимагати вже 32 роки.

Читайте також: Електронна трудова: як отримати витяг онлайн

«Якщо такого стажу немає, то пенсія за віком призначається у 63 або 65 років, залежно від кількості наявного стажу і року досягнення відповідного віку», – йдеться у повідомленні.

Експерт пояснив, що якщо під час підприємницької діяльності людина не сплачувала ЄСВ, до страхового стажу такі роки точно не зарахують.

За словами Коробкіна, зазвичай підприємці сплачують мінімальний страховий внесок. Це негативно впливає на індивідуальний коефіцієнт зарплати і на загальний розмір пенсії.

«Тому, навіть якщо пенсію призначать, її розмір може бути близьким до мінімального, враховуючи недостатню кількість стажу і невеличкий офіційний дохід», – резюмував експерт.

Раніше у головному управлінні Пенсійного фонду України в Донецькій області розповіли, які умови припинення та поновлення виплати пенсії.