UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсії військових: який розмір виплат можна отримати

Роз'яснення дали юристи.

В Україні пенсійне забезпечення військових регулюється відповідним законодавством. Зокрема, законом встановлено особливі умови розрахунку розмірів пенсій, а також вимоги щодо стажу та віку виходу на пенсійне забезпечення. Фахівці адвокатського об'єднання «Бачинський та партнери» розповіли, які пенсії можуть отримати військові та від чого залежить їх розмір.

Читайте також: Призначення пенсії: чи можуть зарахувати військову службу у пільговий стаж

Хто може отримати військові пенсії

Юристи пояснили, що законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 09.04.1992 № 2262-ХІІ регулюється питання пенсійного забезпечення не тальки військовослужбовців, а й НАБУ, Служби судової охорони, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби, ДСНС, Державної кримінально-виконавчої служби, Бюро економічної безпеки України.

Відповідно до цього закону, можуть бути призначені такі види пенсійних виплат:

Людині, яка має одночасно право на різні види пенсії, призначається один із цих видів пенсії за її вибором.

«Так, за загальним правилом право на «військову» пенсію за вислугу років мають право громадяни, які на день звільнення зі служби мають вислугу 20 років і більше», – йдеться у повідомленні.

Фахівці зазначили, що пенсія по інвалідності призначається, якщо інвалідність настала в період проходження служби або не пізніше трьох місяців після звільнення.

«Пенсії в разі втрати годувальника призначається так само, якщо годувальник помер у період проходження служби або не пізніше 3 місяців після звільнення зі служби чи пізніше, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання», – пояснили вони.

Який розмір пенсії можуть отримати військові

За словами юристів, розмір пенсій військових напряму залежить від розміру грошового забезпечення,  яке вони отримували на момент настання права на пенсію.

«Так, якщо військовий має вислугу 25 років і більше (незалежно від віку), то може отримати пенсію в розмірі 65% від свого грошового забезпечення (50% за 20 років вислуги плюс по 3% за кожен наступний рік)», – йдеться у повідомленні.

Якщо військовим виповнилося 45 років і вони мають 25 років страхового стажу, з яких мінімум половину становить військова служба або служба в силових структурах, вони отримуватимуть 50% від грошового забезпечення плюс по 1% за кожен додатковий рік понад 25 років стажу.

Фахівці додали, що максимальний розмір пенсії військового  становить 70% від грошового забезпечення.

Раніше у Пенсійному фонді України (ПФУ) розповіли, чи можна отримати пенсію у спадок.