UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсії в Україні: деякі жінки можуть отримати доплату

Розмір доплати складає близько 733 гривень.

Попри війну, в Україні продовжують виплачувати пенсії та інші соцвиплати. Зокрема, була проведена індексація пенсій у березні. Деякі жінки можуть раніше вийти на пенсію, а ще й отримати доплату у розмірі 35% від прожиткового мінімуму. У Пенсійному фонді України (ПФУ) розповіли, хто на це має право, пише видання «На пенсії».

Хто з жінок може вийти на пенсію у 50 років та отримати доплату

У ПФУ наголосили, що відповідно до законодавства, в Україні право на призначення пенсії зі зниженням пенсійного віку після досягнення 50-річного віку мають матері п’ятьох дітей, якщо вони виховали їх до досягнення шестирічного віку та мають не менше 15 років страхового стажу.

Читайте також: Пенсія по втраті годувальника: чи продовжить її отримувати дитина, яку усиновили

Також фахівці пояснили, що матері п’ятьох дітей мають право на призначення пенсії за особливі заслуги перед Україною, яка призначається у сумі 35 %в від прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян та виплачується разом із пенсією.

У 2023 році в Україні прожитковий мінімум для непрацездатних осіб становить 2093 грн. Так, багатодітні матері мають право вийти на пенсію у 50 років та можуть отримати доплату до пенсії у розмірі 732,55 грн.

Раніше ми писали, чи зміниться розмір пенсії для людей з інвалідністю.