UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсії в Україні: кого не торкнулося підвищення виплати у березні

Деяким категоріям пенсіонерів не проіндексували виплати.

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та інші соціальні виплати. Також 1 березня в Україні відбулася індексація пенсійних виплат. Видання «На пенсії» розповіло, чи зросла пенсія учасників бойових дій та осіб, які отримали інвалідність через війну.

Уряд планував з березня збільшити мінімальні виплати для осіб з інвалідністю внаслідок війни та учасників бойових дій. Їх хотіли «відв’язати» від прожиткового мінімуму і встановити у конкретних сумах.

Читайте також: Пенсія за особливі заслуги перед Україною: хто може її оформити

Поки що розміри мінімальних пенсій для таких осіб залишаються на колишньому рівні й залежать від прожиткового мінімуму. Так, загальний розмір пенсії з усіма надбавками не може бути нижчим, ніж:

Загальний розмір пенсії у деяких осіб з цих категорій може не змінилися. Але може бути проіндексовано основний розмір пенсії (без надбавок).

Останнім часом українці так звикли до щорічного кількаразового, хоча й незначного підвищення пенсій, що нинішня березнева індексація, яка буде єдиним перерахунком у 2023-му, видається мізером. Детальніше про те, кому підвищили пенсії – читайте у матеріалі Тетяни Кириленко «Березнева індексація пенсій: на скільки реально зростуть виплати для більшості українців» на ZN.UA.