UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відтермінування виходу на пенсію: чи вплине це на розмір виплати

Для цього можна пізніше вийти на пенсію.

В Україні у 2023 році для виходу на пенсію у 60 років людина повинна мати страховий стаж не менше 30 років. Але за бажання кожен українець може відстрочити свій вихід на заслужений відпочинок і таким чином трохи збільшити пенсію. У Пенсійному фонді України (ПФУ) розповіли, на скільки можна збільшити розмір пенсійних виплат, якщо вийти на пенсію пізніше.

У Пенсійному фонді зазначили, що законодавство України про пенсійне забезпечення містить норми, які заохочують українців до пізнішого виходу на пенсію.

Читайте також: Соціальні виплати: чи можна перейти на більш вигідний вид пенсії

Якщо людина отримала право на пенсію за віком, але вирішила працювати та отримувати пенсію пізніше, пенсія за віком призначається з урахуванням набутого страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії.

Так, у ПФУ пояснили, як збільшиться основний розмір пенсії при призначенні з відстрочкою:

Якщо людина відстрочить вихід на пенсію на період менше ніж 60 місяців, то за кожен рік такої відстрочки вона отримає надбавку до пенсії у розмірі 6% (0,5*12). За два роки пізнішого виходу на пенсію — 12% (0,5*24).

Читайте також: Пенсії в Україні: як дізнатися, які періоди трудової діяльності та навчання увійшли у стаж

А от відстрочка на шість років (це 72 місяці) вже збільшить основний розмір пенсії на 54% (72*0,75).

Українці, які хочуть вийти на пенсію пізніше, мають обов’язково повідомити про це Пенсійний фонд.

Якщо ж людина не повідомила про таке бажання, а в Реєстрі застрахованих осіб є інформація про весь її страховий стаж (оцифрована паперова трудова книжка), пенсію призначать автоматично з наступного дня за днем досягнення пенсійного віку.

У випадку, якщо людина продовжує працювати і не звертається із заявою про призначення пенсії, а її паперова трудова книжка не була оцифрованою, вважається, що людина виявила бажання вийти на пенсію пізніше.

Раніше ми писали, як українцям підтвердити страховий стаж, якщо підприємство ліквідовано.