UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсія у зв'язку з втратою годувальника: хто її може отримати

В Україні зараз діють три пенсійні програми.

Російська військова агресія продовжує нести біди та розруху у житті українських громадян. Якщо трагедія сталася і сім'я втратила годувальника, її члени можуть отримати пенсію у зв'язку з його втратою.

Читайте також: Пенсії 2022: Як нараховується пенсія по інвалідності для військовослужбовців

У нашій країні діють три пенсійні програми, які передбачають пенсійні виплати у разі втрати годувальника, пише "На пенсії".
Це:

В останньому випадку сім'ї отримують право на пенсію через місяць з дня внесення поліцією інформації про зникнення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Для її нарахування необхідно особисто подати заяву з необхідними документами до територіального органу Пенсійного фонду України або через його портал електронних послуг.

Хто може отримати пенсію через втрату годувальника

Пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається виключно непрацездатним членам сім'ї померлого, які були на його утриманні, за наявності у годувальника на день смерті страхового стажу.

Дітям пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на його утриманні.

Непрацездатними членами сім'ї вважаються:

Таким членам сім'ї пенсія призначається весь період, протягом якого вони вважаються непрацездатними.

Члени сім'ї годувальника, для яких його допомога була основним джерелом доходу, але які й самі одержують пенсію, мають право перейти на пенсію у зв'язку з втратою годувальника.

У свою чергу, усиновлені діти мають право на пенсію у зв'язку з втратою нарівні з біологічними дітьми. При цьому батьки або дружина померлого, які не були на його утриманні, мають право на пенсію, якщо втратили джерело доходу.