UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсія в Україні: який розмір виплат можна отримати, якщо бракує стажу

Деякі громадяни можуть оформити соціальну пенсію.

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та інші соціальні виплати. Для виходу на пенсію, українцям потрібно мати певну кількість страхового стажу. Видання «На пенсії» розповіло, які виплати можуть отримати громадяни, яким не вистачає стажу.

Який розмір соціальної пенсії

Для оформлення пенсії українцям потрібно мати мінімум 15 років страхового стажу. Але якщо після досягнення 65 років стажу все одно не вистачає, можна оформити тимчасову державну допомогу непрацюючій особі пенсійного віку.

Читайте також: Призначення пенсії: коли потрібно подати довідку про зарплату

Розмір державної допомоги становить різницю між прожитковим мінімумом для непрацездатних осіб (у 2024 році – 2 361 грн) та середнім місячним доходом на одну особу в сім’ї за останні шість місяців.

Але максимальна сума виплат не може перевищувати 100% прожиткового мінімуму для працездатної особи, тобто у 2024 році — 3028 грн.

Як оформити виплату

Щоб оформити соціальну допомогу, слід звернутися до відділу соцзахисту населення за місцем проживання.

Потрібно подати відповідну заяву разом з пакетом документів:

Допомога надається шість місяців, після чого її потрібно продовжувати. Під час воєнного стану така допомога продовжується автоматично.

Через війну, яку розпочала РФ, багато українців були змушені покинути свої домівки та виїхати за кордон. Серед них були і пенсіонери. Раніше фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, що змінилося для українців, які тимчасово проживають за кордоном.