UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсія по інвалідності: як вона призначається

Для призначення цього виду виплат необхідно мати певну кількість стажу.

В Україні громадяни, які мають повну або часткову непрацездатність, можуть оформити пенсію по інвалідності за наявності страхового стажу, передбаченого ст. 32 закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». У Головному управління Пенсійного фонду України (ПФУ) в Донецькій області на власній Facebook-сторінці розповіли про особливості призначення пенсії по інвалідності.

Як призначається пенсія по інвалідності

У ПФУ зазначили, що причина, група, час настання інвалідності, строк, на який встановлюється інвалідність, визначаються органом медико-соціальної експертизи згідно із законодавством.

Читайте також: Пенсія по інвалідності: чи враховується період навчання у ліцеї у страховий стаж

«Особи, яким установлено інвалідність, мають право на пенсію залежно від групи інвалідності, за наявності певного страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією», – йдеться у повідомленні.

Такий вид пенсії призначається на весь строк встановлення інвалідності. Особам, які досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 закона № 1058-IV, пенсії по інвалідності призначаються довічно.

Скільки треба мати страхового стажу для призначення пенсії по інвалідності

У ПФУ пояснили, що особи мають право на пенсію залежно від групи інвалідності та за наявності страхового стажу:

Розміри пенсії по інвалідності обчислюються у відсотках до розміру пенсії за віком:

Читайте також: Соціальна допомога: який розмір виплат для осіб з інвалідністю з дитинства та дітей-інвалідів

У Фонді додали, що для призначення цього виду пенсії з для встановлення групи інвалідності, потрібно звернутися до органів ПФУ не пізніше як через три місяці з дня встановлення інвалідності.

«У разі пропущення цього терміну такий вид пенсії призначається із дня звернення», – йдеться у повідомленні.

Чи можуть призначити пенсію по інвалідності незалежно від кількості страхового стажу

У ПФУ пояснили, що пенсія по інвалідності призначається незалежно від наявності страхового стажу, якщо інвалідність настала в період проходження строкової військової служби або внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі в Революції Гідності з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, в особи, яка звернулася за медичною допомогою у період з 21 листопада 2013 року по 30 квітня 2014 року.

Раніше Адвокат Роман Сулик розповів про порядок встановлення інвалідності в Україні.