UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсія по інвалідності: чи враховується період навчання у ліцеї у страховий стаж

Іноді замість пенсії по інвалідності призначають соцдопомогу.

В Україні громадяни, які повністю або частково втратили здоров'я можуть отримання статус непрацездатної (обмежено працездатної) особи та оформити пенсію по інвалідності. При призначенні цього виду пенсії важливим є і страховий стаж. Видання «На пенсії» розповіло, чи входить навчання у ліцеї у страховий стаж та чи можуть відмовити у призначенні пенсії по інвалідності, якщо страж відсутній.

В Україні для призначення пенсії по інвалідності ІІ та ІІІ груп особами до 24 років необхідно мати хоча б один рік стажу. У випадку, якщо це інвалідність І групи, то потрібно мати хоча б один рік стажу до 26 років. Чим старша людина, тим більше потрібно років стажу на момент встановлення інвалідності або на момент звернення по таку пенсію.

Читайте також: Пенсія в окупації: як її поновити пенсіонерам, які отримували гроші на пошті

До страхового стажу зараховується навчання, якщо воно було до 1 січня 2004 року. Так, відповідно до раніше чинного законодавства, у стаж роботи зараховувалося навчання у вищих та середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі. Але періоди навчання після зазначеної дати до страхового стажу не включаються.

Чи можуть призначити соціальну допомогу замість пенсії

Наявність або відсутність стажу визначає, за яким законом призначатиметься виплата. Якщо людина має стаж, то для призначення пенсії слід звертатися до Пенсійного фонду відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

У випадку, якщо людина немає стажу, тоді можуть призначити державну соціальну допомогу. Вона призначається органами соціального захисту населення відповідно до Закону «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, і особам з інвалідністю». Але в другому випадку питання з призначенням допомоги розглядається лише якщо йдеться про малозабезпечених осіб або якщо людині встановлено І групу інвалідності.

Раніше ми писали, хто має право на оформлення пенсії по інвалідності.