UA / RU
Підтримати ZN.ua

Патронатна служба "Янголи Азову" дізналася про створення структури "Азов. Супровід" із соцмереж. Хто тепер опікуватиметься справами бійців?

Їх сім'ї вже масово відправляють запити щодо того, куди їм звертатися за допомогою, та просять не кидати їх напризволяще.

Після останніх двох обмінів полоненими, в рамках яких в Україну вперше за багато місяців вдалося повернути бійців 12-ї бригади Нацгвардії "Азов", її командир Денис Прокопенко заявив про створення структури "Азов.Супровід". Відтепер саме вона займатиметься пораненими, полеглими та звільненими з полону азовцями та їхніми сімʼями, про що сказано у заяві, яку опублікувала пресслужба структури на своїй сторінці у Facebook

Проте досі, а саме з 2014-го, цими питаннями займалася патронатна служба "Янголи Азову". Але про створення "Азов.Супровід" її представники дізналися із соцмереж. Там виступили з офіційною заявою щодо цього, стверджуючи, що запитів щодо передачі справ від бригади не було, тож невідомо, нова структура візьме на себе усі справи, чи лише нові. 

Ба більше, навіть після оголошення створення "Азов.Супровід" поранені усіх підрозділів, в тому числі 12-ї бригади Нацгвардії, знаходяться все ще під опікою "янголів".

"Усі похорони, зокрема і останні, також організовані нашою службою. На нас лежить робота з безвісти зниклими. Сімʼями загиблих. Дітьми. Ми ведемо судові процеси в інтересах родин. Це багато тисяч особових справ, — сказано у офіційній заяві. — Нинішня ситуація ставить нас всіх, а головне – поранених та родини, у становище авралу, хаосу і колапсу". 

За останні 2,5 роки патронатна служба попіклувалася про понад дві тисячі азовців, займалася їх протезуванням, провела реабілітацію для понад 1500 осіб. Завдяки зусиллям команди понад 85% поранених після успішного лікування повертаються в стрій. У службі наголошують, що роблять усе можливе, аби уникнути інвалідизації або максимально її зменшити. 

"За нормальних обставин ми тільки вітали б створення окремої служби супроводу в "Азові". Тим більше, що саме ми проводимо навчання з розбудови патронажу для багатьох підрозділів і пропонували таке навчання 12-ї бригади НГУ "Азов". Саме ми вибороли постанову про запуск таких служб у складі підрозділів, — нагадують там. — Хоча самі багато років працювали без оформлення в штат, без жодних законів і гарантів. Ми писали цю історію з нуля". 

Там наголосили, що сім'ї бійців тепер масово відправляють запити щодо того, куди їм звертатися за допомогою, та просять не кидати їх напризволяще. Та "янголи" запевнили, що продовжать допомагати бійцям "Азову", пояснивши це тим, що "амбіції та інтереси окремих персоналій не можуть бути важливішими за долі поранених і пам'яті наших полеглих".

"Комбриг, офіцерській та особовий склад 3-ї ОШБ нас підтримали в тому, щоб ми продовжували допомагати усім, як і раніше", — додали там, запевнивши, що працюють не заради чиїхось подяк, а на результат всієї країни.