UA / RU
Підтримати ZN.ua

Патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва СБУ оголосила у розшук

Він неодноразово заявляв про підтримку війни Росії проти України.

Патріарха Російської православної церкви Кіріла (Владіміра Гундяєва), який входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва Росії, Служба безпеки України оголосила у розшук. Його звинувачують у посяганні на територіальну цілісність нашої держави.

Датою початку розшуку зазначено 11 листопада 2023 року, йдеться базі даних Міністерства внутрішніх справ. Суд заочно обрав Гундяєву запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. У разі появи на території України предстоятеля РПЦ відправлять у СІЗО.

Читайте також: Патріарх РПЦ Кіріл поскаржився на мігрантів і закликав «зберегти російську культуру»

Скріншот ZN.UA

Раніше СБУ та Офіс генпрокурора зібрали докази того, що патріарх Кіріл який сприяв збройній агресії РФ проти України та заперечував воєнні злочини окупантів, повідомила СБУ в Telegram.

Як зазначають правоохоронці, Гундяєв регулярно розповсюджує наративи Кремля у вигляді онлайн-проповідей або власних відеокоментарів. Зокрема у березні 2022 року на сайті РПЦ опублікували «статтю» про літургію, де клірик благословив командувача Росгвардії РФ Віктора Золотова на війну проти України.

Також наприкінці лютого 2023 року на офіційному ютуб-каналі РПЦ вийшов відеоматеріал, в якому Гундяєв виправдовує окупацію сходу України. Патріарх неодноразово давав коментарі пропагандистам із центральних телеканалів Росії, в яких підтримував агресивну політику Кремля і закликав вірян об’єднатися у війні проти України.

Читайте також: Зеленський ввів у дію санкції проти 22 російських священиків: хто потрапив у список

Раніше СБУ оголосила патріарху РПЦ підозру за такими статтями:

Нагадаємо, Велика Британія наклала санкції на патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва.

Читайте також: У ВР намагаються заблокувати заборону УПЦ МП «поправковим спамом»: імена найактивніших «спамерів»

Що довше затягується «буцання» української влади з УПЦ МП, то менше в України шансів позбутися церковного зв’язку з Москвою. УПЦ МП, яку Москва ліквідує на окупованих територіях, на території України виявляється цінним ресурсом, здатним не лише підірвати Україну, а й навіть «хакнути» політичну систему США.

Із «українським церковним чинником» в американській політиці розбирається Катерина Щоткіна в статті «УПЦ МП іде на вибори. У США».