UA / RU
Підтримати ZN.ua

Патріарх Кіріл, який раніше закликав росіян до війни, тепер просить "різдвяного перемир'я"

При цьому він називає війну проти України "міжусобним конфліктом". 

Патріарх РПЦ Кіріл просить про "різдвяне перемир'я" на фронті з  12:00 6 січня до 24:00 7 січня. Особливо цинічною ця заява виглядає на тлі його попередніх закликів до росіян, аби ті брали участь у бойових діях проти України, і проповідей про те, що смерть на цій війні нібито "змиває гріхи". 

Слід зауважити, що під час прохання про встановлення "перемир'я", яке публікує офіційний сайт РПЦ, Кіріл так і не назвав вторгнення РФ в Україну війною. Він й далі вважає це "міжусобним конфліктом". 

"Я, Кіріл, Патріарх Московський і всієї Русі, звертаюся до всіх сторін, залучених до "міжусобного конфлікту", із закликом припинити вогонь і встановити різдвяне перемир'я з 12.00 6 січня до 24.00 7 січня, щоб православні люди могли відвідати служби", –йдеться у повідомленні.

Читайте також: Російський патріарх Кіріл вважає, що смерть на війні "змиває всі гріхи": архімандрит Говорун пояснив, що не так з РПЦ

Нагадаємо, доктор філософських наук, професор Університету Лойола-Мерімаунт у Лос-Анджелесі та Стокгольмської школи теології архімандрит Кирило Говорун проаналізував проповідь Кіріла, в якій той заявив, що смерть на війні нібито "змиває гріхи". Він вважає, що такі слова свідчать про наступний крок на тій траєкторії, якою РПЦ рухається протягом останнього десятиліття. 

"Це є траєкторія заміщень: теології ідеологією, Царства Божого царством цього віку, цінностей Євангельських цінностями одного конкретного політичного режиму", - пояснив Говорун.