UA / RU
Підтримати ZN.ua

Папа Римський зустрівся з дружинами захисників Маріуполя

Під час аудієнції попросили його посприяти звільненню українських військових.

© Vatican News
© Vatican News
© Vatican News

Папа Римський Франциск у середу зустрівся з дружинами двох українських офіцерів полку «Азов», які зараз перебувають у Маріуполі Катериною Прокопенко та Юлією Федосюк. Раніше українки написали листа до Папи Франциска й отримали запрошення приїхати до Ватикану.

Зустріч дружин Дениса Прокопенка та Арсенія Федосюка відбулася після загальної аудієнції. Як зазначає видання Credo, понтифік, який через проблеми з коліном пересувається на інвалідному візку, встав, щоби привітати дружин захисників Маріуполя.

«Ми сподіваємося, що це допоможе врятувати наших чоловіків, військових, які перебувають на «Азовсталі» в Маріуполі. Сподіваємося, ця зустріч дасть нам шанс урятувати їхні життя», — кажуть дружини бійців.

Папа Франциск сказав, що «буде молитися за нас і зробить усе можливе», розповіли дружини захисників

«Ми попросили його приїхати в Україну, а також щоби він поговорив з Путіним», — додали вони, але зазначили, що на це прохання папа не відповів.

«Ми попросили Папу, щоб він нам допоміг, щоб організували гуманітарні коридори, щоби люди могли вийти з “Азовсталі”», — сказала Юлія Федосюк та додала, що на “Азовсталі” загинуло багато людей, яких не було можливості поховати по-християнськи.

Дружини українських військових передали Папі два листи й кілька фотографій.

«Мій чоловік написав мені вчора, що закінчується вже навіть технічна вода, і попросив пошукати статтю про те, як вижити без води якомога довше. Я боюся його втратити, але я також злюся, що нічого не можу зробити. Це жахливо! Те, що відбувається на “Азовсталі”, виглядає як реаліті-шоу, і ніхто нам не допомагає, тому ми сподіваємось на Папу. Він — наша остання надія», — додала Юлія Федосюк.

За словами жінок, зараз на «Азовсталі» перебуває близько 600-700 поранених, яких потрібно терміново евакуювати. 

Читайте також: Якщо світова цивілізація ще має духовні цінності, то я закликаю боротися за гарнізон Маріуполь — звернення Волини з Азовсталі

Нагадаємо, за офіційними даними у підземних сховищах заводу «Азовсталь» перебувають близько тисячі українських військових — військові з батальйону «Азов», 12-та бригада Національної гвардії України, 36-та окрема бригада морської піхоти, прикордонники, поліцейські, добровольці, Тероборона Маріуполя. Більшість із них поранені. Ситуація є критичною.

Напередодні українські військові в Маріуполі підтвердили, що готові здатись третій стороні та залишатися в цій країні до завершення війни. Водночас вони також просять евакуювати із ними і тіла загиблих побратимів.

У вівторок, 10 травня, в Національній гвардії України заявили, що президент Володимир Зеленський та все керівництво держави працює над застосуванням процедури еxtraction — вивезення наших захисників до третьої безпечної країни — аби звільнити поранених бійців, медиків та військових із заблокованого окупантами заводу «Азовсталь» в Маріуполі.