UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хасиди, які перебувають в Умань на святкування Рош ха-Шана, повинні пройти ПЛР-тестування - Цебрій

Мер Умані вважає, що фінансувати тестування повинні спонсори або самі паломники.

Від паломників, які приїдуть на святкування Рош ха-Шана в Умань цього року, навіть тих, хто прибуває з країн "червоної" зони, потрібно лише наявність страхового поліса і "ще деякий перелік документів". Їм необхідно пройти ПЛР-тестування, заявив Мер Умані Олександр Цебрій на брифінгу 2 серпня.

"Я розмовляв з головним рабином України, він приїжджав до нашого міста. І я чітко сказав, що треба провести тестування людей, які прибули в Умань. Якщо держава пустило сюди людей, які знаходяться в незрозумілому статусі по коронавірус - позитивному чи негативному, їх як мінімум треба протестувати. Така позиція знайшла повне розуміння у головного рабина України ", - зазначив Цебрій.

За його словами, місцевий бюджет не буде витрачати на це гроші. Мер Умані підняв питання, щоб обов'язкове тестування проводилося за рахунок спонсорів або самих паломників.

Детальніше про це на 5 хвилині (4:05).

В Умані і в самій Черкаської області розробляють систему правил дотримання карантину під час паломництва хасидів. Для оперативного реагування на виниклі скарги городян вже відкрито "гарячу лінію".

Читайте також: "Нас не чують!": мер Умані заявив про готовність перекрити дороги в місто, в разі масового приїзду паломників-хасидів

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 28 серпня заявив, що святкування свята Рош ха-Шана в Умані в цьому році є неможливим.

Десятки тисяч хасидів щорічно з'їжджаються до Умані, щоб відвідати могилу рабина Нахмана з Брацлава, який відродив хасидський рух і помер в 1810 році.

Президент України раніше обговорив ситуацію з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху, і, за даними глави ізраїльського уряду, в Україні щорічно тільки з Ізраїлю приїжджають на Рош ха-Шана близько 8 000 віруючих.

На прохання глави ізраїльського уряду, в Україні ухвалили рішення, згідно з яким прибуття паломників на святкування Рош ха-Шана в 2020 році в Умань буде обмежено.

У 2020 році святкування Рош ха-Шана припадає на 18-20 вересня.