UA / RU
Підтримати ZN.ua

Отруєння грибами: як захиститися

Рекомендації дали експерти.

У теплу пору року зростає ризик кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Зокрема, можуть виникати отруєння грибами. Фахівці Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) розповіли, як захиститися від отруєння грибами та як розпізнати його симптоми.

Читайте також: Здоровий кишківник: чи впливає він на психічне здоров'я

Як уникнути отруєння грибами

У ЦГЗ пояснили, що для того, щоб уберегтися від отруєння грибами, важливо дотримуватися певних правил їх збору:

Як розпізнати симптоми отруєння грибами

У ЦГЗ зазначили, що грибні токсини доволі розмаїті та діяти можуть по-різному: вражати травну систему, печінку, нирки, нервову систему тощо.

«Перші симптоми отруєння виникають протягом декількох годин, але можуть з’явитись і через кілька діб або навіть тижнів, коли грибні токсини вразять внутрішні органи», – йдеться у повідомленні.

Блювання та діарея – найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми отруєння грибами:

Як діяти при отруєнні грибами

У випадку підозри на отруєння грибами, треба зробити такі кроки:

У ЦГЗ додали, що також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв — дослідження їх може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

«Категорично заборонено вживати алкоголь та будь-яку їжу — це може прискорити всмоктування токсинів в організм», – йдеться у повідомленні.

Кому не рекомендовано їсти гриби

У ЦГЗ пояснили, що через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби – відносно «важка» їжа.

Обмежити вживання грибів потрібно:

Ботулізм – це харчове отруєння, яке може закінчитися смертельно. Раніше ми писали, як захиститися від ботулізму.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для постановки будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!