UA / RU
Підтримати ZN.ua

Отримання повісток: які вони бувають

Повістки можуть бути декількох видів.

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні оголошено воєнний стан та триває загальна мобілізація. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Видання ТСН.ua розповіло, які бувають види повісток.

Читайте також: Загальна мобілізація: скільки може тривати обстеження ВЛК

Повістка для уточнення даних

Така повістка вручається для уточнення військово-облікових даних для оновлення інформації про склад сім’ї, інформації щодо працевлаштування, наявності  чи відсутності дітей, стану здоров’я призовників, і військовозобов’язаних.

В результаті перевірки можуть бути виявлені  підстави для звільнення від служби.

Повістка на проходження ВЛК

Ця повістка зобов'язує особу пройти медичне обстеження. Внаслідок обстеження видається документ з висновком військово-лікарської комісії (ВЛК) про придатність чи непридатність до військової служби.

Повістка на призов до ЗСУ

Цією повісткою роблять виклик до військового комісаріату для призову на строкову службу. Неявка за цією повісткою може спричинити відповідальність за ст. 335 Кримінального кодексу України (ухилення від строкової служби).

Повістки для призову в армію, без попереднього виклику на медогляд, на практиці зустрічаються досить часто навіть у мирний час, однак медкомісія все одно проводиться обов’язково.

Мобілізаційне розпорядження

Дану повістку можуть отримати військовозобов'язані, які пройшли медичну комісію та визнані придатними до несення військової служби.

Мобілізаційне розпорядження вручається під час оголошення мобілізації.  Така повістка накладає обов'язок з'явитися у визначений призовний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації.

Повістки нового зразка

В Україні у січні минулого року розпочали вручати повістки нового зразка. Від попередніх вони відрізняються тим, що замість військових комісаріатів в них вказані територіальні центри.

Зазначена більша кількість документів, які потрібно принести в центр комплектування для уточнення своїх даних.

Також у повістці нового зразка чітко прописано, що військовозобов’язаний нестиме відповідальність уразі не явку до пункту без поважної причини.

Раніше юрист Дмитро Франчук розповів, чи можна стати на облік не за своїм місцем реєстрації проживання.