UA / RU
Підтримати ZN.ua

Освітній омбудсмен називає ризики проєкту навчальної програми для старшокласників

У листі до МОН Горбачов вказує на серйозні порушення прав учнів.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов розкритикував проєкт типової освітньої  програми для 5-9 класів, бо він порушує права учнів.

«Проєкт типової освітньої  програми для 5-9 класів містить суттєві ризики для здоров’я дітей та автономії школи», - пише Горбачов у Facebook.

Він звернувся до Міністерства освіти і науки з листом, де просить не затверджувати проєкт програми, а доопрацювати його. Головні зауваження:

Омбудсмен вимагає від МОН продовжити термін громадського обговорення проєкту програми до 26 лютого і оприлюднити пропозиції, які надходили у відомство за цей час, а також опрацювати внесені пропозиції і дати аргументовані відповіді .  

ПРОЄКТ ТИПОВОЇ ОСВІТНЬОЇ ПРОГРАМИ ДЛЯ 5-9 КЛАСІВ МІСТИТЬ СУТТЄВІ РИЗИКИ ДЛЯ ЗДОРОВ'Я ДІТЕЙ ТА АВТОНОМІЇ ШКОЛИ Два...

Опубликовано Освітній омбудсмен Сергій Горбачов Четверг, 28 января 2021 г.

Читайте також: Школярі, які склали ЗНО на 200 балів, отримають державні премії

Освітня реформа «Нова українська школа» впритул наблизилася до старшої школи: ті, хто три роки тому пішов у 1-й клас НУШ, за рік стануть п’ятикласниками. Отже, потрібен новий навчальний план.

Від типової програми прямо залежать і навантаження учнів, і свобода шкіл та вчителів, і те, чи зможуть учні обирати власну освітню траєкторію, яка проголошується однією з родзинок НУШ.

Про те, що пропонує проєкт Типового навчального плану для 5–9 класів, читайте у статті Володимира Онацького «Як навчатимуться старшокласники завтра» у ZN.UA.