UA / RU
Підтримати ZN.ua

Осінь 2024: синоптикиня розповіла, якою вона буде

Точний прогноз на всі три місяці давати зарано.

Літо 2024 принесло в Україну аномальну спеку. Перші дні вересня також будуть теплими. Завідувачка відділу метеорологічних прогнозів Українського гідрометеорологічного центру Наталія Голеня розповіла OBOZ.UA, якою буде осінь цього року.

Читайте також: Новий навчальний рік: якою буде погода на початку вересня

Вона зазначила, що поки має лише кліматичні характеристики майбутньої осені. Давати точні прогнози на сезон за місяць-два нереально. Тому можна говорити лише про тенденції погоди.

«Є тенденція, що протягом останніх 20 років найчастіше вересень буває теплим, ще триває літо. До 20-25 вересня середньодобова температура може становити +15 градусів і навіть вище. Це означає, що в нас ще продовжується метеорологічне літо. А бувають роки, коли з першого дня вересня погода прохолодна й дощова», – зазначила вона.

Середньодобова температура вересня в Україні становить 13-17 градусів тепла. У південній частині до +20, а в гірських районах може бути прохолодніше – лише до 9-15 градусів. Хоча було зафіксовано й максимальні температури – 33-38 градусів спеки. А абсолютний мінімум уночі становив 1-8 градусів морозу.

«Буває вересень дуже спекотний – до +38 на півдні та південному сході, на півночі та заході до +30...+35. А буває, що з півночі йде вторгнення холодного арктичного повітря і можуть бути навіть заморозки. Але в останні роки спостерігається тенденція до того, що температура повітря зазвичай у середньому на 1-2 градуси вища за норму», – зазначила синоптикиня.

Також вона нагадала, що зазвичай у жовтні варто чекати бабиного літа, воно буває щороку, і навіть не одне. Єдине, залежно від погоди, тепло може тривати три дні, а може, тиждень і навіть 10 днів. А листопад вважається провісником зими. Зазвичай він більш дощовий і похмурий.

Осінь дасть українським енергетикам загоїти чимало ран від російських ракетних і дронових ударів по критичній інфраструктурі. Холоди не прийдуть зненацька, особливо у першій половині нового сезону. Нагадаємо, якою буде погода восени,  за прогнозом метеорологині Віри Балабух, завідувачки відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України.