UA / RU
Підтримати ZN.ua

Осінь 2024: коли чекати на «бабине літо»

Пояснення дала синоптикиня Укргідрометцентру.

Вересень 2024, як і прогнозували синоптики, розпочався з теплих, майже літніх днів. Синоптикиня Укргідрометцентру Наталія Птуха розповіла «УНІАН», чи буде цього року в Україні «бабине літо».

Читайте також: Сніжно та морозно: синоптики розповіли, якою буде зима у Києві

За її словами, зараз в Україні ще продовжується метеорологічне літо.

«Тому що не було ще ніякого різкого похолодання. «Бабине літо» - це такий народний термін. І ми його можемо, скажімо так, застосовувати тільки тоді, коли відбулося вже восени певне зниження температури, а потім знову наступив більш теплий період», – пояснила експертка.

Вона додала, що такі погодні умови можуть бути, вони завжди чергуються в природі - періоди циклонів та антициклонів.

«І ось «бабине літо» — це коли зникає антициклональний характер погоди, але вже після певного зниження. Хоча б після певних заморозків. Поки що у нас до 25-го числа практично буде утримуватися більш літній характер погоди і продовжується метеорологічне літо», — зазначила вона.

Осінь дасть українським енергетикам загоїти чимало ран від російських ракетних і дронових ударів по критичній інфраструктурі. Холоди не прийдуть зненацька, особливо у першій половині нового сезону. Нагадаємо, якою буде погода восени, за прогнозом метеорологині Віри Балабух, завідувачки відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України.