UA / RU
Підтримати ZN.ua

Опубліковано відео знущання з дітей у реабілітаційному центрі: правоохоронці проводять перевірку

Дмитро Лубінець закликав місцеву владу до дієвих кроків.

В Офісі генерального прокурора перевіряють поширене відео, на якому видно, як вихователька реабілітаційного центру б’є залізним прутом дитину. Перевірку проводять в рамках досудового розслідування за фактами знущання з вихованців в навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині, повідомили в ОГП.

Читайте також: Ветерани, ПТСР і домашнє насильство: чому комплексний підхід є ключовим

За даними Офісу генпрокурора, в цій справі правоохоронці допитали 46 осіб, провели обшуки та призначили судові експертизи. Дітей, які могли стати жертвами насильства, перевели до іншого закладу. Крім того, директора центру вже відсторонено від виконання службових обов’язків.

На відео також відреагував уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Він звернув увагу на необхідність переміщення дітей із закладу, задля того, щоб вберегти їх. Лубінець очікує “швидких рішень і дієвих кроків” від Львівської обласної військової адміністрації та Служби у справах дітей.

Нагадаємо, правоохоронці відкрили справу за фактом фізичного, психологічного та сексуального насилля щодо дітей з боку директора навчально-реабілітаційного закладу у Львівській області.

Дитина не має вибору, вона змушена залишатися в ситуації насильства і сподіватися, що хтось помітить і вплине на агресорів. Але найчастіше люди відчувають розгубленість, страх або сором у ситуації спостерігача. Проходять повз, опускають очі. Подорослішавши, людина приймає для себе одне з двох рішень - або «ніколи більше», або «це нормально». З чого почати, аби допомогти у подібних ситуаціях, розповіла Анастасія Сухорукова у статті «Терапія наслідків насильства».