UA / RU
Підтримати ZN.ua

Опублікований «церковний список» санкцій РНБО: хто потрапив під обмеження

Фігурантів списку підозрюють у підривній діяльності на шкоду Україні.

Служба безпеки України опублікувала список священників Української православної церкви (Московського патріархату) та пов’язаних із нею осіб, які потрапили під санкції Ради національної безпеки і оборони.

До списку потрапили:

Більшість із них наразі перебувають на тимчасово окупованих територіях України або за кордоном. Фігурантів списку обвинувачують у тому, що вони пропонували приєднати очолювані єпархії до РПЦ, погодились на співпрацю з окупантами, просувають проросійські наративи та виправдовують військову агресію Росії в Україні.

Санкції діятимуть упродовж п’яти років і стосуватимуться блокування активів, обмеження торговельних операцій, блокування на виведення капіталів за межі України тощо. Крім того, усі фігуранти списку позбавляються державних нагород України та інших форм відзначення.

Читайте також: Виправдовував захоплення Криму: СБУ оголосила про підозру митрополиту Кіровоградської єпархії УПЦ

Нагадаємо, активно за діяльність філії РПЦ в Україні взялися у жовтні. СБУ в жовтні почала проводити обшуки у будівлях УПЦ (МП) у різних областях України, а президент Володимир Зеленський натякнув, що роботу УПЦ в Україні можуть заборонити.

Боротьба з «внутрішнім ворогом» в умовах воєнного часу багатьма сприймається як однакова за важливістю з перемогами на фронтах. Проте головний результат обшуків, проведених на території монастирів і єпархій УПЦ (МП), – зміна правил гри на державно-церковному полі. Докладніше читайте у статті Катерини Щоткіної у статті «Святих винось!».