UA / RU
Підтримати ZN.ua

Опікунство над особою з інвалідністю II групи: як його оформити

Для цього потрібно надати певні документи.

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні зросла кількість людей з інвалідністю. Видання «Факти» розповіло, як оформити опікунство над людьми з інвалідністю II групи.

Люди, які мають інвалідність II групи, це особи, здатні до самообслуговування, але не спроможні до праці у звичайних виробничих умовах.

Читайте також: Пенсія для осіб з інвалідністю внаслідок війни: який розмір виплат передбачений

Хто може стати опікуном

Встановлення опіки або піклування – визначення органами виконавчої влади або судом, в чиї обов’язки входить турбота про дітей або дорослих з обмеженою дієздатністю.

Тут важливо розрізняти поняття опіки та піклування:

Тобто опікун призначається, якщо особа визнається повністю недієздатною. Піклувальник призначається, коли дієздатність людини обмежена.

Вимоги до людини, яка хоче стати піклувальником:

Представники державної влади підходять до вибору опікуна максимально уважно, пріоритет буде віддано тому, хто зможе краще дбати про людину з інвалідністю.

Крім того, також враховуються особисті побажання особи з обмеженими можливостями.

Як встановити опіку над особою з інвалідністю

Адвокат Іван Черкашин зазначив, що опіка може бути встановлена лише над недієздатною особою, а головна ознака таких людей – особа не може усвідомлювати свої дії та керувати ними.

«Особа визнається недієздатною виключно за рішенням суду. Тобто неможливо в органах опіки оформити опіку чи визнати особу недієздатною. Для цього є спеціальна судова процедура в межах окремого провадження», – зазначив адвокат.

Він додав, якщо особа має виключно фізичні вади або вона є інвалідом І та II групи та не може себе обслуговувати самостійно (готувати їжу, прибирати у квартирі тощо), то над такою особою можна встановити постійний догляд.

«Призначення постійного догляду відбувається без визнання людини недієздатною. Для цього необхідно звернутися до сімейного лікаря людини з інвалідністю II групи і попросити надати відповідну довідку. Є форма довідки, яка видається спеціально для органів соцзабезпечення. Для оформлення догляду у такій довідці має зазначатися ключова фраза: особа потребує постійного догляду», – додав адвокат.

Після отримання довідки потрібно звернутися до органів соціального захисту населення, де й оформити постійний догляд над особою з інвалідністю II групи.

Процедура встановлення постійного догляду оформляється простіше за опікунство, адже немає потреби у судовому порядку визнавати людину недієздатною.

Потрібно зібрати наступні документи:

Також людина, яка оформила постійний догляд, зможе отримати державну фінансову допомогу. А особам з інвалідністю надаються послуги з медичної, соціальної, трудової та професійної реабілітації, побутового та торговельного обслуговування.

Нагадаємо, що потрібно для встановлення інвалідності. Інвалідність як міра втрати здоров’я визначається шляхом експертного обстеження в органах медико-соціальної експертизи Міністерства охорони здоров’я України.