UA / RU
Підтримати ZN.ua

Опікунами в Україні у 80% випадків стають військовозобов'язані чоловіки

Щомісячна кількість звернень до суду в таких справах у 2024 році перевищила 700 проваджень.

В Україні зростає кількість випадків визнання осіб недієздатними та призначення їм опікунів. Щомісячна кількість звернень до суду в таких справах у 2024 році, кажуть у Реєстрі судових рішень, перевищила 700 проваджень. Порівняно з початком повномасштабного вторгнення, цей показник виріс у два рази. Про це повідомляє Економічна правда.

Повідомляється, що у 90% випадків суди визнають осіб недієздатними, встановлюють над ними опіку та призначають піклувальників.

"Однією з можливих причин різкого зростання кількості таких справ є велика війна і пов’язані з нею соціально-економічні труднощі, фізичні та психологічні травми, через що громадяни можуть визнаватися недієздатними. Однак є підстави вважати, що це далеко не єдиний і навіть не основний фактор", – кажуть журналісти.

Відповідно до статті 23 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" опікуни недієздатних осіб не підлягають призову на службу під час мобілізації.

Два роки тому гендерний розподіл серед опікунів був майже рівним з невеликою перевагою осіб жіночої статі (55% проти 45%).

А вже з кінця минулого року баланс різко змінився: частка чоловіків серед опікунів постійно зростала і цьогоріч досягла 80%.

Читайте також: Розсилка повісток «Укрпоштою»: як їх відправляють

Раніше народний депутат та секретар оборонного комітету Верховної Ради Роман Костенко заявляв, що мобілізація в Україні "пішла на спад" порівняно з показниками кількох місяців після ухвалення відповідного закону. У звʼязку з цим треба вживати заходів, "які для когось можуть звучати радикальними"