UA / RU
Підтримати ZN.ua

Операції ЗСУ на Харківщині та Херсонщині неправильно називати «контрнаступом» – генерал  

Українські військові проводять набагато складніші операції, ніж контрнаступ, зазначає експерт.

Операції Збройних сил України у Харківській та Херсонській областях неправильно називати «контрнаступом», заявив генерал-майор ЗСУ Сергій Савченко у статті «Херсон наш. Що далі?» 

«На відміну від контрнаступу, ЗСУ зараз проводять наступальні операції, суть яких полягає в розгромі добре підготовленої оборони противника, що готувалася упродовж тривалого часу. Це робить проведення наступу набагато складнішим, і його успіх свідчить про майстерність наших командирів та мужність солдатів на передовій», – пояснює генерал. 

Експерт уточнює, що контрнаступ проводиться проти ворога, який наступав, вичерпав наступальні спроможності та резерви і був зупинений. 

«У такий момент оборонна операція противника ще не спланована, оперативна побудова військ для ведення оборони не створена, резервів немає, інженерно смуга не обладнана, система вогню не побудована. Це ідеальні умови для переходу до наступу, головне – вчасно визначити сприятливий момент», – пояснив Савченко.

Читайте також: ЗСУ за час повномасштабної війни ліквідували 90 090 російських окупантів

Він відзначив, що блискуча операція на харківському напрямку характеризувалася раптовістю для противника, глибиною і швидкістю просування наших військ. «Не вдалося створити котел під Лиманом, але це було дуже важко зробити як через конфігурацію фронту, так і через співвідношення сил сторін», - додає він.

Складніше, за словами генерала, розвивалася операція з визволення Херсонщини: «Її проведенню сприяли передумови для ізоляції військ агресора на правобережжі Дніпра й водночас ускладнювала висока концентрація боєздатних військ противника в цьому ізольованому районі».