UA / RU
Підтримати ZN.ua

Операція з порятунку захисників Маріуполя була єдиним можливим варіантом — заява сил оборони

Україна закликає світ не допустити псевдосудилища над українськими військовими

Операція з порятунку 2,5 тисяч захисників Маріуполя була єдиним можливим варіантом у зусиллях зберегти їм життя, йдеться в спільній заяві сил безпеки та оборони щодо полонених захисників, для яких російський полон став небезпечною пасткою.

«Альтернативи на кшталт екстракшн не було, стояв вибір: операція з порятунку чи загибель на «Азовсталі» насамперед тяжкопоранених. Адже запаси необхідних медикаментів закінчувалися. Саме тяжкопоранених нам вдалося врятувати першими під час обміну в червні: 144 особи, з яких 95 – захисників Маріуполя, вже повернули. Більшість із них мали тяжкі поранення», - говориться в повідомленні, яке опублікувало СБУ.

Оборонні відомства запевняють, що зараз усі державні інституції працюють над тим, щоб повернути героїв Маріуполя та усіх українців, які перебувають у полоні ворога, однак росія не дотримується взятих на себе зобов’язань та планує влаштувати судилище над українськими полоненими.

«Ми закликаємо увесь цивілізований світ не допустити анонсованого катами судилища у Маріуполі над українськими Захисниками та Захисницями. Вимагаємо негайно направити представників Організації Об'єднаних Націй, Міжнародного комітету Червоного Хреста до місць, в яких утримують українських військовополонених, передусім – Оленівки», - йдеться в заяві.

Нагадаємо, підконтрольні Росії бойовики угрупування «ДНР» заявили про намір провести так званий «трибунал» над військовими «Азова», які знаходяться у поліні, у Маріуполі.

Згодом Маріупольська міська рада повідомила, що на сцені філармонії у місті окупанти почали монтувати тюремні клітки для того, аби у вересні провести псевдосуд над українськими захисниками міста.

Читайте також: Ми не гарантували безпеку військовополонених з «Азовсталі» — Червоний хрест

Нагадаємо, вночі 29 липня російські війська знищили бараки колонії в Оленівці на окупованій території Донеччини, де перебували полоненні захисники Маріуполя. Внаслідок теракту загинуло щонайменше 50 осіб, ще понад 130 отримали поранення.

Головне управління розвідки оприлюднило інформацію про те, що теракт здійснили найманці ПВК «Ліга» (колишня «Вагнер») на наказом номінального власника Євгєнія Пригожина.

Офіс генерального прокурора відкрив справу за ч. 2 статті 438 КК України – порушення законів і звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством. Офіс президента України та МЗС закликали світову спільноту відреагувати на зухвалі дії Кремля.