UA / RU
Підтримати ZN.ua

Операція "Цитадель" у Чорному морі: CCО ліквідували об'єкт коригування Shahed'ів поблизу Криму

Він знаходився на одній з незаконно захоплених видобувних платформ у Чорному морі. 

Бійці Сил спеціальних операцій провели у Чорному морі надскладну операцію "Цитадель". Військові з 73-го морського центру поблизу узбережжя Криму, перебуваючи у зоні потенційного ураження авіації та флоту противника, підірвали об'єкт, який збільшував радіус дії розвідувальних іранських дронів "Мохаджер-6" для подальшого коригування та атак по півдню України. Пресслужба ССО повідомила, що одну з незаконно захоплених видобувних платформ росіяни використовували саме для цього.

"А саме – встановили обладнання, яке збільшує дальність та радіус його роботи. Цей БпЛА противник застосовував для ведення розвідки та подальшого нанесення ударів дронами-камікадзе Shahed по об’єктах критичної інфраструктури півдня України", - йдеться у повідомленні.

Також на платформі було встановлено радіолокаційну станцію виявлення надводних об’єктів "Нева-Б". Завдяки їй окупанти контролювали обстановку у північно-західній частині моря. 

"Вночі човни 73-го морського центру ССО підійшли впритул до видобувної платформи. Після проведення спеціальних дій та зачистки, об’єкт було заміновано, — розповідають у ССО. — Бойова група відійшла на безпечну відстань і здійснила підрив ворожої цілі. У результаті захоплено важливе обладнання противника та підірвано щоглу з антеною". 

Завдяки цій операції захисникам вдалося забезпечити безпечніше пересування кораблів та обмежити можливості ворога у північно-західній частині Чорного моря.

Читайте також: Чорноморський флот є вразливим: британська розвідка спрогнозувала, які наслідки для росіян матиме втрата "Івановца"

Нагадаємо, 31 січня ЗСУ атакували аеродром "Бельбек" у тимчасово анексованому Криму. Перед  ударом росіяни не встигли розосередити звідти свій льотний склад, тож захисникам вдалося уразити три літаки (ймовірно, два Су-27 та Су-30) та пункт зв'язку ворога