UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оперативний глухий кут: росіяни під Бахмутом застрягли через втрати, брак сил і боєприпасів – ISW

Схоже, вони або вже досягли своєї кульмінації, або близькі до цього.

Російський наступ на Бахмут в останні дні послабився і, схоже, наближається до своєї кульмінації. За грудень та листопад разом узяті росіяни в районі Бахмута просунулись навіть менше ніж упродовж жовтня – здебільшого як тільки їм вдається десь просунутись, невдовзі ЗСУ їх успішно відкидають назад. Про це сказано у звіті Інституту вивчення війни (ISW) за 24 грудня.

Як пишуть аналітики ISW, те, українським військам у районі Бахмута вдалося уповільнити темп російського просування навколо Бахмута та його прилеглих населених пунктів, визнали навіть російські військові блогери. До того ж один із них стверджував, що українські війська відкинули вагнерівців з позиції, які вони займали кілька днів тому.

Читайте також: Війська РФ не мають переломного успіху в Бахмуті – Череватий

«Російські війська здійснили дещо менше просування в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем, – йдеться у звіті ISW – Російським військам, ймовірно, буде важко підтримувати темп своїх наступальних операцій у районі Бахмута, і вони можуть спробувати ініціювати тактичну чи оперативну паузу».

Причин цьому декілька, наприклад, нестача артилерійських боєприпасів, втрати та брак сил.

«Обмеження російських військових у особовому складі та боєприпасах, швидше за все, не дозволять їм підтримувати нинішні високі темпи наступальних операцій у районі Бахмута в найближчій перспективі, – пишуть також аналітики ISW. – Невпинний і дорогий тиск Росії на Бахмут також може погіршити здатність Росії досягати довгострокових цілей на театрі дій на Донбасі».

Читайте також: Фальшиві успіхи: ISW заперечили заяви росіян про оперативне оточення ЗСУ в Бахмуті

Нагадаємо, ще на початку грудня експерти ISW, аналізуючи ситуацію під Бахмутом, зробили висновок, що росіяни не засвоїли уроки війни. Вони безупинно атакували місто, марно виснажуючи свої підрозділи.