UA / RU
Підтримати ZN.ua

Опалювальний сезон: як підготувати системи опалення в будинку

Для цього потрібно перевірити димоходи та вентиляційні канали.

Українці вже розпочинають підготовку до зими – роблять запаси продуктів та купують необхідні речі. Також необхідно подбати про підготовку до опалювального сезону власного будинку та квартири. Фахівці Волинської філії «Газмережі» на Facebook-сторінці розповіли, як це зробити побутовим споживачам.

Чому необхідно перевіряти димові та вентиляційні канали

Фахівці зазначили, що правильна робота димоходів та вентиляційних каналів є важливою складовою безпеки. За їх словами, найбільша кількість отруєнь чадним газом виникає саме через порушення тяги.

Читайте також: Кабмін створив штаб з підготовки до нового опалювального сезону

«Тому, особливо пильними мають бути користувачі газових приладів із відведенням продуктів згоряння в димоходи – котлів та водонагрівачів», – йдеться у повідомленні.

У випадку, якщо димоходи та вентиляційні канали (ДВК) несправні, то шкідливі продукти горіння замість того, щоб виводитися назовні, будуть накопичуватися в приміщенні.

«ДВК – система повсякчас має бути ціла та справна. Для цього її треба періодично прочищати й ремонтувати», – зазначили фахівці.

У приватних будинках за це відповідають їх власники або орендарі, а у багатоповерхівках – балансоутримувачі чи ОСББ.

«Вони залучають спеціалізованих фахівців, які мають дозволи управління Держпраці на виконання таких робіт. Цих фахівців ще називають пічниками. Пічники у свою чергу, перевіряють та за необхідності прочищають систему ДВК», – йдеться у повідомленні.

Коли треба проводити обстеження ДВК

Димоходи опалювальних печей, ємкісних водонагрівачів для опалення і опалювальних котлів перевіряють один раз на рік перед початком опалювального сезону (якщо прилади працюють сезонно), два рази на рік навесні та восени (якщо прилади працюють увесь рік).

Димоходи опалювально-варильних печей – два рази на рік перед початком і після закінчення опалювального сезону.

Димоходи від газових проточних і ємкісних газових водонагрівачів для гарячого водопостачання, ресторанних газових плит: цегляні, азбестоцементні, керамічні – 1 раз на 6 місяців. Металеві – 1 раз на рік. Але в жодному разі негофровані патрубки, які не мають сертифікат для застосування як димохідні.

Раніше перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк повідомив, що українцям, після зростання тарифу на світло, слід готуватися до підвищення цін на опалення.