UA / RU
Підтримати ZN.ua

ОП: Чоловіки призовного віку зможуть оформити документи лише в Україні

Дистанційність, наголошує Подоляк, — це послуга, а не обов'язок держави. 

Позаштатний радник ОП Михайло Подоляк розповів, що чоловіки призовного віку, які зараз знаходяться за кордоном, зможуть оформити документи лише в Україні. У коментарі "24 каналу" він назвав такий крок влади вимушеним заходом, зважаючи на війну. Ні про яку помсту мова не йде. 

"Є очевидне роз'яснення, що сервіс призупинений щодо дистанційного отримання певних документів. Це – нормально. "Дистанційно" – це ж послуга, а не обов'язок держави це робити. Держава зупиняє цю послугу, зважаючи на те, що певні громадяни зупинили свої обов'язки перед державою, — пояснює політик. — І це – нормально, тому я б радив до цього ставитись спокійно". 

Представник ОП також радить дочекатися роз'яснень того, як далі буде відбуватися надання консульських послуг. Та те, що дистанційних документів не буде, є чіткою позицією держави, додав він. 

"Будь ласка, приїздіть, отримайте ці документи на місці", — підсумував Подоляк.

Читайте також: Рішення МЗС повинно завадити військовозобов'язаним за кордоном уникнути виконання нового мобілізаційного законодавства — Мережко

Нагадаємо, з 23 квітня українські консульства за кордоном припинили надання послуг військовозобов'язаним чоловікам. За даними ZN.UA, можливі лише дії, пов’язані з оформленням посвідчень особи на повернення в Україну.  Послуги знову будуть доступними після набуття чинності нового мобілізаційного законодавства, тобто з 18 травня. Для отримання документів чоловікам потрібно буде оновити дані в ТЦК. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав це питанням справедливості