UA / RU
Підтримати ZN.ua

ООН закликає світову спільноту посилити захист мирних мешканців Донбасу

За п'ять років російської агресії на сході України загинули три тисячі мирних мешканців, ще дев'ять тисяч дістали поранення.

Організація Об'єднаних Націй (ООН) у неділю, 19 серпня, закликала світову спільноту вжити заходів для посилення захисту мільйонів мирних мешканців сходу України, які потерпають від бойових дій, що стали наслідком російської агресії в регіоні. Заява організації оприлюднена на сайті у десяту річницю Всесвітнього дня гуманітарної допомоги.

Координатор системи ООН, координатор з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані звернулась до світового співтовариства з невідкладним проханням про збільшення підтримки мирних мешканців Донбасу та розширення гуманітарної допомоги.

"Я прошу міжнародну спільноту збільшити підтримку заради розширення заходів, спрямованих на полегшення страждань цивільного населення України, яке потерпає внаслідок цієї кризи, незалежно від місця їхнього проживання у міжнародно визнаних кордонах України, та ще раз закликаю повністю дотримуватися вимог міжнародного гуманітарного права", - наголошує координатор організації.

Лубрані також нагадала про щоденну небезпеку, з якою стикаються жителі прифронтових міст і селищ. Зокрема, ризики підриву на мінах та боєприпасах, що не розірвалися.

"Я глибоко стурбована тим, що мільйони українських чоловіків, жінок та дітей, які живуть біля 450-кілометрової лінії зіткнення, стикаються із загрозою обстрілів і снайперського вогню та ризиками, пов'язаними з великою кількістю мін та боєприпасів, що не розірвалися", - додає вона.

У зв'язку із цим координатор нагадала про те, що за п'ять років бойових дій в Донбасі загинуло понад три тисячі цивільних, понад дев'ять тисяч дістали поранення.

"У мене викликає занепокоєння, що фінансування гуманітарного реагування забезпечено менш ніж на третину від необхідної суми. Закликаю держави-члени продемонструвати свою солідарність з людьми в Україні та підтримати наші невтомні зусилля", - резюмувала Оснат Лубрані.

Нагадаємо, уряд Литви планує виділити в 2019 році близько одного мільйона євро для підтримки України, а саме – населених пунктів в Донбасі, що постраждали внаслідок російської агресії. Крім цього, 24 мільйони євро гуманітарної допомоги для підтримки постраждалих від конфлікту на сході України виділила Європейська комісія.