UA / RU
Підтримати ZN.ua

ООН закликала Україну звільнити екс-прем'єра Таджикистану

Висилка біженців є порушенням Конвенції ООН 1951 року, яку Україна ратифікувала.

Управління верховного комісара ООН просить Україну звільнити колишнього прем'єр-міністра Таджикистану Абдумалика Абдулладжанова. Про це повідомила прес-служба УВКБ ООН.

"УВКБ ООН закликає українську владу діяти згідно з нормами міжнародного права, поважати статус біженця Абдулладжанова і звільнити його з-під варти. України є учасником Конвенції 1951 року про статус біженців і протоколу 1967 року", - говориться в повідомленні.

У зверненні до української влади повідомляється, що в минулу п'ятницю Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про екстрадиційний арешт Абдулладжанова на термін до дванадцяти місяців до прийняття рішення про його екстрадицію в Таджикистан. Колишній прем'єр-міністр Таджикистану був визнаний біженцем урядом США. Абдулладжанов прибув в Україну з чинним проїзним документом, виданим у США, і українською візою. Він був затриманий в аеропорту Бориспіль 5 лютого 2013 року.

УВКБ ООН підкреслює важливість принципу-висилки (non-refoulement), згідно з яким жоден біженець не може бути примусово повернений до країни свого походження, зокрема, шляхом екстрадиції. Висилка є порушенням Конвенції ООН про статус біженців 1951 року, яку Україна ратифікувала, і міжнародного права в галузі захисту прав людини. Висилка (non-refoulement) також заборонена національним законодавством України.

Оскільки повернення Абдулладжанова в країну його походження буде порушенням як міжнародного, так і національного права, для його подальшого утримання під вартою з метою екстрадиції немає ніяких легітимних підстав. !zn

Читайте також:

Український суд заарештував на 40 діб екс-прем'єра Таджикистану Абдумалика Абдулладжанова

Таджикистан просить Україну видати екс-прем'єра Абдумалика Абдулладжанова