UA / RU
Підтримати ZN.ua

ООН направить до Оленівки незалежних експертів для встановлення правди про трагедію

Гутерріш відповів на заклики України розпочати міжнародне розслідування трагедії.

В ООН відреагували на заклик України направити інспекцію ООН та Червоного Хреста для розслідування теракту на тимчасово окупованій Оленівці, де від вибуху в колонії загинули українські військовополонені.

Генсекретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що запити про розслідування трагедії надходять з обох сторін. Однак повноважень проводити кримінальні розслідування ООН не має. У зв'язку з чим ООН ініціює запуск місії щодо пошуку фактів, які можуть лягти в основу розслідування.

"Ми отримуємо запити від Російської Федерації та запити від України провести розслідування щодо подій (в Оленівці - ред.). Я вирішив, відповідно до своєї компетенції та повноважень, розпочати місію з пошуку фактів. У мене немає повноважень проводити кримінальні розслідування, але можу запустити місію щодо пошуку фактів", - заявив Гутерріш на прес-конференції в середу.

За його словами, для встановлення фактів, які спричинили трагедію, будуть направлені незалежні та компетентні люди. Гутерріш також висловив сподівання, що з обох сторін буде надано доступ до даних, необхідних для встановлення правди про трагедію в Оленівці.

Водночас, в Організації Міжнародного комітету Червоного Хреста повідомили про те, що станом на 3 серпня представники не змогли відвідати місце утримання українських військовополонених в Оленівці. Росія також не відповіла на пропозицію організації передати допомогу полоненим.

Зазначимо, у своєму відеозверненні 3 серпня президент України Володимир Зеленський заявив, що теракт в Оленівці має стати вирішальним аргументом для визнання Росії країною-терористом.

Читайте також: Трагедія в Оленівці: бойовики "Вагнера" замінували приміщення для вбивства українських військовополонених

29 липня в бараку колонії в окупованій росіянами Оленівці стався вибух, загинуло понад 50 військовополонених захисників України, 130 отримали поранення. Українські та міжнародні фахівці сходяться на думці, що барак підірвали зсередини за допомогою термобаричної зброї.