UA / RU
Підтримати ZN.ua

Омелян назвав орієнтовну вартість проїзду майбутніми українськими автобанами

Точна вартість проїзду стане відома після проведення тендеру на будівництво автобану.

Вартість пересування по майбутніми українськими автобанами, запланованим до будівництва, складе не менше 20-70 євроцентів за кілометр, в інтерв'ю телеканалу "Прямий" заявив міністр інфраструктури і транспорту Володимир Омелян.

"У випадку України, європейських країн, де практикуються платні автобани, вартість кілометра проїзду буде варіюватися між 20-70 євроцентів. Зараз йде дискусія. Тому що якщо ми говоримо щодо вартості в Китаї, то там приблизно 20 євроцентів. Якщо ми говоримо про вартість в Європі, то 50-70 євроцентів", - сказав міністр.

Глава Мінінфраструктури зазначив, що точна вартість проїзду стане відома після проведення тендеру на будівництво автобану; вже в цьому році має бути оголошено про будівництво платної дороги між Львовом та Краковцем. Якщо тендер пройде успішно, то спорудження автобану почнеться вже у 2019 році. Крім того, відомство почало підготовку техніко-економічної документації для платного автобану "Київ-Біла Церква".

Про будівництво перших в Україні платних автобанів з якісним асфальтом і сучасної розміткою почали говорити ще в 2016 році. Чиновники тоді говорили, що перші такі дороги побудують між Києвом і Білою Церквою та Краковцем і Львовом. Після чого планують почати побудову так званого транс'європейського коридору між портами Гданська і Одеси. Тарифи на проїзд будуть встановлювати компанії, які побудують ці дороги. Після чого, через 30-50 років, всі ці автобани стануть державними.

Тим часом в Україні досі наявна проблема ремонту доріг.

Раніше в інтер'ю для DT.UA глава Укрдорінвесту Олена Криворучко сказала, що в цьому році необхідно освоїти близько 25 млрд грн, орієнтованих на дороги державного значення, і освоєно вже близько 50%.

За даними Укравтодору, в 2017 році в Україні було відремонтовано та побудовано понад 2 тис. км доріг, що в два рази перевищило показники попереднього року.

Детальніше про проблеми українських доріг читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Дорожні жнива" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".