UA / RU
Підтримати ZN.ua

Омбудсмен назвав кількість українських полонених, яких окупанти утримують в Оленівці  

Також, за його словами, загарбники тиснуть на українців, щоб вони відмовлялися повертатися додому.

Наразі у колонії в тимчасово окупованій Оленівці Донецької області загарбники утримують 150 громадян України, серед них є військові та цивільні. Про це повідомив в інтерв'ю «Радіо Свобода» омбудсмен Дмитро Лубінець.

«Нас вкотре туди не допускають. Судячи з усього, ми отримаємо доступ до Оленівки тільки після того, як наші ЗСУ звільнять Оленівку. За нашою інформацією, на даний час там залишилося 150 громадян України. Це не тільки військові», - заявив Лубінець.

Також він розповів, чому не всі утримувані росіянами українці хочуть повертатися з полону.

«Нам часто дають інформацію, що той чи інший громадянин чи громадянка України не хочуть повертатися. Ми зараз напрацьовуємо варіант, як особисто я це можу перевірити. Як один із варіантів, коли я особисто присутній і мені громадяни України повідомляють, що вони відмовляються від обміну», - сказав омбудсмен.

Все інше, за його словами, розглядається як можливий тиск на українців, щоб вони не поверталися.

Лубінець особисто був присутній під час одного з обмінів. Тоді шість жінок на початку відмовилися від повернення до України.

«Я сказав, що я в це повірю тільки тоді, коли мені особисто вони про це скажуть. Було організоване тут же моє спілкування. З шести жінок чотири жінки після спілкування зі мною повернулися в Україну. Насправді там просто десь психологічний тиск, десь маніпуляції», - заявив омбудсмен.

Читайте також: Експерти Червоного Хреста отримали доступ до утримуваних РФ полонених українців

Нагадаємо, російські окупанти в ніч на 29 липня здійснили прицільний артилерійський розстріл колонії з військовополоненими захисниками з "Азовсталі" в Оленівці, внаслідок якого загинуло 53 українських військових, ще 75 отримали поранення. 

Офіс генерального прокурора відкрив справу за ч. 2 статті 438 КК України – порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним убивством. Офіс президента України та МЗС закликали світову спільноту відреагувати на зухвалі дії Кремля. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний пообіцяв, що українці помстяться за загиблих.