UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окуповані курорти: що відбувається у Кирилівці, Бердянську, Залізному порту та Лазурному

Туристичний сезон на тимчасово окупованих теріторіях фактично зірвано.

Повномасштабне вторгнення Росії повністю змінила життя в курортних містечках українського узбережжя Азовського та частково Чорного морів. Про деякі аспекти життя у Бердянську, Кирілівці, Залізному порту та Лазурному під окупацією розповіли місцеві жителі, пише "УНІАН".

Бердянськ: без туристів

Українці у соцмережах та на YouTube поширюють фото та відео з окупованого Бердянська.

"Бердянську косу "асвабаділі" від туристів. Такою безлюдною перлина Азовського моря не була навіть у найгірші курортні сезони", - так описують життя в окупації жителі Бердянська.

Рашисти, зірвавши курортний сезон, зробили Бердянськ фактично безлюдним.

Кирилівка: без медуз та людей

Кирилівка також фактично порожня. Мешканка Мелітополя відвідала курортне селище та показала порожні вулиці Кирилівки. Вона зазначила, що місцеві мешканці навіть не продають рибу, як бувало зазвичай.

Відвідавши узбережжя, авторка допису наголосила, що море чисте, медуз немає, а Федотова коса безлюдна – наче "русікій мир" винищив все живе.

Залізний порт: зачинені кафе та порожні пляжі

Ситуація у тимчасово окупованому Залізному порту не краща – безлюдні пляжі та забиті вікна літніх кафе на узбережжі. На відпочинку тут можна помітити тільки мешканців з таких самих тимчасово окупованих територій, пише Telegraf.

Мешканка Херсону Наталія зазначила, що аби дістатися курортного селища, треба пройти три блокпости, надати документи та багажник для перевірки.

Людей на пляжі небагато, медуз цьогоріч немає (як і звичних прогулянкових катерів), а дельфіни наважуються підпливти ближче, ніж зазвичай.

Повідомляється, що з липня відкрилися деякі готелі та магазин. Цьогоріч номер зі зручностями коштує від 500 до 700 грн (минулого року ціна була близько 1500 грн). Але більшість готелів так і не відкрилася.

За словами мешканки Херсону, у Залізному порту періодично чути звук вибухів.

Лазурне: обережно, міни!

За 20 кілометрів від Залізного порту розташоване курортне селище Лазурне. Цього літа воно опинилося у тимчасовій окупації.

Море чисте, але відпочивальників немає – людей лякає мінна небезпека на пляжах. Повідомляється, що у травні у Лазурному троє осіб підірвалися на мінах.

Нагадаємо, що раніше загарбники влаштували теракти в Мелітополі та Бердянську з метою дискредитації України. Про це повідомили експерти з Інституту вивчення війни.