UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупанти відправили у ШІЗО політв'язня Абдулаєва, який нещодавно важко перехворів на COVID-19 – Денісова

Омбудсмен зазначила, що стан здоров'я Теймура Абдулаєва не дозволяє перебувати в умовах штрафного ізолятора.

Фігуранта першої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Теймура Абдулаєва у російській колонії безпідставно відправили до штрафного ізолятора, повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Вона зазначила, що нещодавно політв’язень важко перехворів на коронавірус.

«Кримський татарин, незаконно засуджений країною-агресором РФ, Теймур Абдуллаєв знову безпідставно поміщений в штрафний ізолятор! Адміністрація «ФКУ ИК-2 УФСИН по Республике Башкортостан» запроторила його в одиночну камеру в підвальному приміщенні з високою вологістю та антисанітарією», - повідомила Денісова.

Омбудсмен зазначила, що стан здоров’ кримського татарина не дозволяє перебувати в  умовах ШІЗО, адже він нещодавно перехворів на COVID-19. Коронавірус спричинив ускладнення роботи серцево-судинної системи та нирок. На цьому фоні почастішали гіпертонічні кризи.

«Права кримського татарина систематично порушуються керівництвом установи, адже він безпідставно провів у штрафному ізоляторі рекордну кількість днів – 374! Такі дії прирівнюються до катувань та є прямим порушенням статей 2 та 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод - права на життя та отримання медичної допомоги», - додала Денісова.

Вона вимагає від уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової негайно відреагувати та забезпечити поновлення прав Теймура Абдуллаєва. Зокрема Денісова вимагає, привести умови тримання у відповідність до Мінімальних правил поводження з в’язнями, надати необхідну медичну допомогу, а також з’ясувати правомірність поміщення в ШІЗО.

Людмила Денісова також закликала міжнародну спільноту звернути увагу на порушення прав Теймура Абдуллаєва, якого незаконно утримують у російській колонії, продовжити діяльність, спрямовану на захист прав усіх бранців Кремля та посилити тиск на країну-окупанта, аби змусити припинити порушення норм міжнародного права та негайно їх звільнити.

Читайте також: Суд у справі «Хізб ут-Тахрір» відбудеться сьогодні в Ростові-на-Дону - очікують таємних свідків ФСБ Росії

Нагадаємо, 24 грудня минулого року Верховний суд Росії розглянув апеляцію на вирок фігурантам першої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» і змінив кримчанам терміни «покарання». Однак терміни утримання політв'язнів за ґратами зменшилися лише на кілька місяців. Так, Теймура Абдуллаєва засудили до 16 років 6 місяців ув'язнення і 1 року 4 місяців адміннагляду замість 17 років колонії суворого режиму і 1 року 6 місяців обмеження волі; Узеіра Абдуллаєва – до 12 років 6 місяців замість 13 років; Рустема Ісмаїлова – до 13 років 6 місяців замість 14 років; Еміля Джемаденова – до 11 років 6 місяців замість 12 років; Айдера Саледінова – до 11 років 6 місяців замість 12 років.

Російські силовики провели обшуки в будинках Абдуллаєвих, Саледінова, Ісмаїлова, і Джемаденова восени 2016 року. Усіх п'ятьох затримали, звинувативши у причетності до організації «Хізб ут-Тахрір». Її члени виступають за об'єднання всіх мусульманських країн в єдиний ісламський халіфат, але заперечують насильницькі способи досягнення цієї мети. У Росії «Хізб ут-Тахрір» визнана «терористичною організацією».