UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупаційний суд засудив херсонку Горобцову, яку ще в 2022 році викрали російські військові

Жінку визнали винною у «шпигунстві впродовж року», хоча більшість цього часу вона провела під арештом росіян.

У Росії незаконно утворений так званий «Херсонський обласний суд», який російська влада використовує на території окупованої частини Херсонської області, «засудив» до десяти з половиною років виправної колонії загального режиму громадянку України Ірину Горобцову, яку навесні 2022 року російські окупанти викрали у Херсоні.

Про «вирок» Ірині Горобцовій стало відомо із повідомлення Генпрокуратури РФ напередодні. В Росії жінку визнали винною у шпигунстві.

Російська прокуратура стверджує, що вона «упродовж року» збирала стратегічно важливі дані про підрозділи Збройних Сил Росії на території Херсонської області та передавала їх співробітнику головного управління розвідки України.

Читайте також: «Азовець» Іщенко помер у полоні через травму грудної клітки — Паламар

Як писало видання «Грати», Ірина Горобцова до повномасштабного вторгнення працювала в одній з українських IT-компаній, а з початку окупації Херсона у 2022 році допомагала місцевій лікарні та була учасницею громадянських протестів у Херсоні проти окупації. Зокрема публікувала фото звідти у соцмережах.

У день її народження, ще 13 травня 2022 року, жінку з власного доку викрали люди у військовій формі. Лише через пів року її  знайшли у СІЗО в окупованому Сімферополі, а обвинувачення висунули лише навесні 2024 року. Таким чином вона не могла «впродовж року» передавати якісь дані, як стверджує Генпрокуратура РФ, оскільки увесь цей час була ув’язнена.